NAJNOVIJE


KUP 54+

PREMIJERA "MANEŠTRE OD KAZALIŠTA" Porečki glumci seniori oduševili sugrađane

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ

Kazališna dvorana porečkog Pučkog otvorenog učilišta Poreč bila je premala za sve koji su željno iščekivali premijeru kazališne predstave "Maneštra od kazališta". Ova je predstava prvi plod projekta KUP 54+ kojim je formirana amaterska dramska skupina za starije od 54 godine s ciljem njihovog aktivnog uključenja u kulturnu i umjetničku scenu Poreča. Stariji Porečani i Porečanke u ovom projektu nisu bili samo glumci, nego i pisci i dramaturzi, jer su sve ideje iz kojih je taj proizvod proizašao, uključujući dramske scene i prizore, rezultat njihova rada i suodnosa. Tako su na radionicama kroz improvizacije i vježbe došli do ideja, razrađivali ih i kontekstualizirali, te svih pedesetak razrađenih scena izmiksali u veselu i duhovitu maneštru koju su saželi u gotovo dva sata trajanja zabavne komedije.

Autorski tekstovi

Bilo je tu i skečeva, svakodnevnih situacija, dijelova iz poznatih dramskih djela, a sve je to publika dočekala s oduševljenjem i glasnim aplauzom bogato nagradila glumce. Glumci su bili Smiljana Balde, Marija Banko, Marino Banko, Izidor Brečević, Vesna Cvek, Franc Dobrilović, Ante Grubica, Franka Kleinert, Vera Kufner, Biserka Marić, Olga Naglič Radojčić, Milena Peša, Goran Prodan, Slavica Radetić, Klaudio Radin, te kao gosti zbor Kluba umirovljenika Galija i Tena Bošnjak. Za predstavu su se pripremali i Jelica i Đorđe Ostojić, ali nisu mogli nastupiti zbog bolesti. Nekima od njih ovo je bilo prvi put da su stali na kazališne daske, neki su već imali glumačkog iskustva, a autorski tekstovi unutar predstave bili su oni Izidora Brečevića, Vesne Cvek i čak dva teksta Gorana Prodana.

Voditeljica projekta je Anita Pilat, umjetnički voditelj je Nebojša Borojević, dok je asistent u predstavi bila Sara Jurčić. Voditelj tehnike bio je Ivan Pisak, a asistent na sceni Vujadin Kojić.

Projektom kazalište KUP 54+ želi se razviti svijest o važnosti kulture u prevenciji socijalne isključenosti, te poboljšati kvaliteta života seniora, a Grad Poreč kandidirao ga je zajedno s Pučkim otvorenim učilištem kao partnerom na natječaj Ministarstva kulture "Umjetnost i kultura 54+" i ostvario stopostotno financiranje od 428.000 kuna.

Autentično i zabavno

Na kraju predstave glumcima se zahvalio i čestitao gradonačelnik Loris Peršurić i izrazio nadu da će takvih projekata biti još, dok se predsjednik Kluba umirovljenika Galija, Franc Dobrilović, zahvalio Gradu Poreču i Pučkom otvorenom učilištu što su ih uključili u ovaj projekt i kulturne aktivnosti. Čestitke je uputila i ravnateljica Učilišta Snježana Radetić, rekavši da je cilj projekta ispunjen - amatersko kazalište za osobe iznad 54 godine produciralo je zabavu autentičnu predstavu, povezalo ljude i uključilo ih u kulturnu scenu grada.

- Bila je ovo vrlo kreativna i kulturna zima u našem gradu i sada slijede rezultati, a ovo je samo jedan od njih, zaključila je Snježana Radetić.

Repriza predstave "Maneštra od kazališta" zakazana je za 21. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam