NAJNOVIJE


"FRKALAS"

Predstavljena knjiga čakavskih pjesama Tomislava Milohanića: Čakavske pjesme za mlade, o mladima i za sve koji se osjećaju mladima

| Autor: Mirjan RIMANIĆ

U prostorijama Bratovštine "Hrvatska Istra" u Pazinu predstavljena je knjiga čakavskih pjesama "Frkalas", autora Tomislava Milohanića. Nakladnik izdanja je Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika Pula a urednik dr. sc. Boris Domagoj Biletić. Knjigu su predstavili akademik Josip Bratulić, autor Tomislav Milohanić, a program je vodio dr. sc. Željko Mrak koji je nazočne upoznao s radom Bratovštine i podsjetio kako ona već treću godinu za redom priređuje predavanja u osnovnim školama i gimnazijama u povodu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika od 11.-17.ožujka u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967.godine.

"Frkalas" je knjiga čakavskih pjesama, kako je sam autor naglasio za mlade, o mladima i za sve koji se osjećaju mladima.

Nadahnuto i poticajno povijesno-književnom kontekstu čakavštine na ovim prostorima govorio je akademik Josip Bratulić, posebno se osvrnuvši na novu Milohanićevu knjigu koja doprinosi obogaćenju koliko u poetskom smislu, toliko i u bogatoj jezičnoj riznici posebnih i rijetkih riječi na dijalektu užeg zavičaja na kojem autor piše.

Autor je publiku proveo kroz svoju najnoviju knjigu čakavskih pjesama interpretirajući odabrane pjesme iz pojedinih ciklusa: o milon blagu, palickanju i blagoslivjanju, o mistima paše i štiva… dočaravajući tako boje, mirise i ugođaje djetinjstva i zavičaja. Poetsko ozračje pojačale su mlada Lucija Milohanić koja je kazivala naslovnu pjesmu "Frkalas" i Mihael Erman pjesmom brojalicom "Prsti na ruki". Glazbom su program predstavljanja knjige započele i zaključile sestre pjevačice Anja i Nina Fakin maestralno otpjevavši skladbe "Moj otac" i "Blagoslov barke".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam