TJEDAN KOZMONAUTIKE

Ruski kozmonaut Sergey Ryazansky koji je u svemiru proveo 304 dana: Prvi put sam u Puli, ali HRVATSKU SAM VIŠE PUTA VIDIO IZ SVEMIRA!

Putovanje svemirskom letjelicom ne može se ama baš s ničim usporediti. Imamo nevjerojatno predivan planet kojeg moramo čuvati i brinuti o njemu, prvenstveno da bi živjeli u miru, kazao je ovaj svemirski putnik

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Sergey Ryazansky pored biste Jurija gagarina u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)

Sergey Ryazansky pored biste Jurija gagarina u Puli (Snimio Duško Marušić Čiči)


U sklopu Tjedna kozmonautike u Istri i proslave 60. obljetnice lansiranja ruskog kozmonauta Jurija A. Gagarina u svemir, danas je Pulu posjetio poznati ruski kozmonaut Sergey Ryazansky. Ovaj 48-godišnji svemirski putnik koji je letio dva puta između 2013. i 2017. godine, u svemiru je proveo ukupno 304 dana.

Ryzanski se zajedno s predstavnicima i organizatorima Tjedna kozmonautike iz Astronomske udruga Vidulini i Centra za svemirska istraživanja – Industrijsko-obrtničke škole Pula susreo s učenicima škole u čijem je dvorištu proteklog tjedna svečano postavljena bista Jurija Gagarina. Pred brojnom znatiželjnom publikom spremno je odgovarao na sva pitanja. Naravno, svih je zanimalo kakav je to osjećaj biti u svemiru, kada će krenuti prve turističke ture te što misli o putovanjima na Mars.

Iako je Ryazanski prvi put posjetio Hrvatsku, rekao da je našu zemlju imao privilegiju više puta vidjeti iz svemira.

- Putovanje svemirskom letjelicom ne može se s ničim usporediti. Imamo nevjerojatno predivan planet kojeg moramo čuvati i brinuti o njemu, prvenstveno da bi živjeli u miru. Međunarodna svemirska postaja odličan je primjer kako ljudi iz različitih zemalja i sistema mogu međusobno surađivati i rješavati kompleksna pitanja. Najvažnije što sve te ideje moramo prenijeti našoj djeci koja su budućnost, poručio je ovaj svemirski putnik.

- Volio bih letjeti na Mars. Kad sam prvi put letio u svemir, bio je to nevjerojatan osjećaj. Ne znam s čime bih to usporedio. Shvatio sam da se napokon ostvaruje ono za što sam se pripremao punih deset godina, rekao je. - Prirodno je da se čovjek boji, jer da je drugačije, onda nešto s tim čovjekom nije u redu. U svemiru sam zadnji put bio 2017. godine. Trenutno pauziram, ali nije isključeno da ću se ponovno uputiti, kazao je Ryazansky.

Novim naraštajima je poručio da nikad ne odustaju od svojih snova. - Svemirski let ne može se s ničim usporediti. To je apsolutno jedinstven doživljaj. Sa svojih misija posebno pamtim onaj veličanstven prvi pogled u svemir kao i stanje lebdenja u svemirskoj postaji. U drugoj misiji sam bio komandant posade i imao sam veliku odgovornost za sve članove. Svaki let je jedinstven i posebno iskustvo. To nema cijene, smatra Ryazansky.

Osvrnuo se i na ulaganja u svemirska istraživanja.

- Posljednjih godina pojavilo se jako puno privatnih kompanija koje financiraju razvoj kozmonautike i siguran sam da će one dati velik doprinos za njezin razvoj u čitavom svijetu. Vrlo brzo ćemo svjedočiti razvoju svemirskog turizma i svemirskih laboratorija. Kroz nekih pet godina, u svijetu će postojati nekoliko svemirskih brodova kojima će turisti moći u putovati u svemir i oni će biti u vlasništvu privatnih kompanija. Što će biti više letova, to će karta biti jeftinija. Pripreme za let su dugotrajne i vrlo složene, stoga moramo biti spremni na sve izvanredne situacije. Mi to zovemo izvanredni rizik, kazao je.

Ryazanski se osvrnuo i na teorije zavjere vezane uz (ne)silazak Amerikanaca na Mjesec.

- Tadašnji Sovjetski savez imao bi najveći interes da Amerikanci nisu bili na Mjesecu. No upravo je Sovjetski savez prvi dokazao da su bili, rekao je.

Publiku je zanimalo kako na njegova opasna putovanja gledaju članovi njegove obitelji.

- Kako se to kod nas kaže: "Idiot u obitelji mora biti samo jedan", a to je mjesto kod nas već zauzeto", našalio se na kraju Ryazansky.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter