TRADICIONALNA AKCIJA MUP-a

POŠTUJTE NJIHOVE ZNAKOVE: Lani na području Istre stradalo 54 djece, a ove 23. JEDNO JE SMRTNO STRADALO

| Autor: Borka PETROVIĆ
Marko Oršulić, Josip Lukić i Nataša Vitasović na konferenciji za novinare (B. PETROVIĆ)

Dosadašnja iskustva, na žalost, pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te da za najmlađe trenutak neopreznosti često može imati kobne posljedice. Prošle su se godine tako za vrijeme trajanja akcije u zonama škola na području Istre dogodile dvije prometne nesreće, u kojima je dvoje djece lakše ozlijeđeno, dok su policijski službenici utvrdili čak 300 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

S novom školskom godinom Ministarstvo unutarnjih poslova započelo je s provođenjem još jedna akcije "Poštujte naše znakove". Akcija se, kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Josip Lukić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Istarske, tijekom mjeseca rujna uspješno provodi već 25 godina. Aktivnosti su usmjerene na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, posebice u prvim danima nastave kada prvašići po prvi puta samostalno kreću na cestu, na put od kuće do škole.

Najugroženija kategorija

Dosadašnja iskustva, na žalost, pokazuju da su djeca jedna od najugroženijih kategorija sudionika u prometu te da za najmlađe trenutak neopreznosti često može imati kobne posljedice. Prošle su se godine tako, za vrijeme trajanja akcije u zonama škola na području Istre, dogodile dvije prometne nesreće, u kojima je dvoje djece lakše ozlijeđeno dok su policijski službenici utvrdili čak 300 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Lukić je jučer iznio zabrinjavajuće podatke prema kojima je lani u prometu na području Istre stradalo 54 djece, od čega šestero teško. Njih 24 bili su putnici u automobilu, 13 ih je stradalo pješice, a osmero vozeći bicikl. Ove je godine, do sada, stradalo ukupno 23 djece, od čega jedno nažalost smrtno. Troje ih je bilo teško, a 19 lakše ozlijeđeno. Kao pješaci stradalo je njih šestero, kao putnici u vozilu 11, dok je na biciklu stradalo šestero mališana.

- Vidimo da je 45 do 50 posto djece stradalo u vozilima stoga i ovoga puta moram istaknuti da se djeca moraju voziti na adekvatan način. Ona moraju koristiti sjedala i postolja i biti vezana sigurnosnim pojasevima, kazao je Lukić, dodajući da sada kazna za nepropisno prevoženje djeteta povećana s 500 na tisuću kuna.

Lukić je kazao da je jučer u škole diljem Istre krenulo 1.872 prvašića i kako je MUP za sve osigurao poklone - kišne kabanice jarko žute boje koje su dobro vidljive po kiši i mraku.

Pojačan nadzor

Marko Oršulić, policijski službenik za preventivu u cestovnom prometu, predstavio je konkretne aktivnosti policije narednih dana. Tako su policajci, kazao je, već obišli sve škole te provjerili prometnu signalizaciju u okruženju, a tijekom rujna pojačano će nadzirati promet oko škola.

- Posebno ćemo paziti kojom se brzinom vozi, ali i kažnjavati nepropisno parkiranje na pješačkim prijelazima i nogostupima, kazao je Oršulić, dodajući da je to izuzetno opasan prekršaj koji može ugroziti djecu koja su niska i teško uočljiva iza parkiranih automobila.

Narednih dana, zaključio je, policijski službenici održat će predavanje u svim prvim razredima kako bi im pojasnili kako što sigurnije prijeći cestu, a isto će se pojasniti i roditeljima jer se zna da mališani upravo njih kopiraju.

Pojas glavu čuva

Djeca niža od 150 centimetra moraju biti smještana u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju, pričvršćena pojasom ili posebnim kopčama. Dijete se, pod uvjetom da je više od 135 centimetra, može prevoziti u automobili i na stražnjem sjedištu, bez sjedalice, ali osigurano sigurnosnim pojasevima.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini