POMOĆ GOSPODARSTVU

POSLJEDICE KORONE TEK DOLAZE U manje od tri mjeseca odjavljeno 48 obrta, pomoć od Grada zatražilo više od 450 poduzetnika. Posebno su pogođene DVIJE DJELATNOSTI

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom (Neven LAZAREVIĆ)

Najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom (Neven LAZAREVIĆ)


Poduzetnici su oslobođeni plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgođeni su dospijeće poreza na potrošnju te izdanih računa za komunalnu naknadu, obustavljeno je plaćanje spomeničke rente

Nadležne gradske službe zaprimile su gotovo 450 zahtjeva poduzetnika različitih djelatnosti pogođenih koronakrizom koji traže neku vrstu pomoći. Iz Grada javljaju da se zaprimljeni zahtjevi obrađuju, što znači da se provjeravaju zadovoljavaju li doista tvrtke uvjete za dobivanje pomoći. Provjeravaju se dokazi koje je bilo potrebno dostaviti uz zahtjev, a koji su uvjet za ostvarenje prava, napominju iz Grada.  

"S obzirom na navedeno, zasad još uvijek nije moguće iznositi konkretne pokazatelje, kako o točnom broju zahtjeva, tako ni o konkretnim financijskim pokazateljima. Činjenica je, međutim, da će zahtjevi sigurno imati značajan utjecaj na sveukupne prihode u gradskom proračunu", odgovorili su iz Grada na pitanje koliko će pomoć poduzetnicima utjecati na prihode u gradskoj blagajni.

"I u ovoj je situaciji Grad pokazao da mu je zaštita zdravlja građana, kao i očuvanje gospodarstva, a posebno onih najranjivijih skupina, na prvom mjestu pa će se očekivani minusi u prihodima kompenzirati kolikogod je to moguće kroz druge mjere štednje uvedene u sveukupnom poslovanju", napominju nadalje iz Komunalne palače.

Gradsko vijeće Pule donijelo je, naime, mjere pomoći gospodarstvenicima koji su morali ograničiti i(li) obustaviti rad zbog pandemije. Poduzetnici su oslobođeni plaćanja poreza na korištenje javnih površina, odgođeni su dospijeće poreza na potrošnju te izdanih računa za komunalnu naknadu, obustavljeno je plaćanje spomeničke rente. Određeno je i obročno plaćanje komunalnog doprinosa od 1. ožujka do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane. No, da bi ostvarili pravo na ovu pomoć, poduzetnici moraju dokazati da im je promet doista pao, i to najmanje 20 posto, dok lani nisu smjeli ostvariti više od 7,5 milijuna kuna prihoda.

Iz udruženja obrtnika Pule još su koncem svibnja upozorili da na području koje pokriva ova asocijacija - a to je cijela bivša pulska općina, sve do Barbana i Svetvinčenta - zasad nije došlo do drastičnog pada broja obrta. No, ukazuju da će kriza tek uslijediti, i to nakon što se ukinu lokalne i državne mjere potpore.

U pulskom udruženju, koje ima 2.770 članova, od 1. ožujka do 25. svibnja odjavljeno je 48 obrta. Kad je riječ o djelatnostima, najviše je ugašenih obrta koji se bave ugostiteljstvom (9), slijede usluge čišćenja i pranja (8) te turističke usluge i vodiči (6). No, istovremeno je u ožujku otvoreno 29 obrta, u travnju devet, a u svibnju 12, dakle ukupno 50. Iako je više obrta otvoreno nego što je zatvoreno, to ipak ne ukazuje da je obrtništvo naglo procvjetalo, tvrde u pulskom udruženju.

Tajnica Ester Jurinović upozorila je tad da se posljedice ipak osjećaju, budući da se svake godine uoči turističke sezone otvara velik broj obrta, a to ove godine ipak nije slučaj.

- Posljedice tek dolaze, i to nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje prestane isplaćivati plaće ugroženim obrtnicima, kazala je ona. Najveći su udar pretrpjeli trgovina i ugostiteljstvo, koji su bili zatvoreni dva mjeseca. Iako se sve polako počelo vraćati u normalu, generalno se slabo posluje. Promet je pao 30-40 posto, a u nekim djelatnostima i do 50 posto.

Predsjednik Udruženja Andi Vitasović izjavio je da nema bitnih promjena u odnosu na stanje prije desetak dana.

- Obrti se više ne zatvaraju, čak bilježimo lagani trend otvaranja. Situacija je nešto sitno bolja nego koncem svibnja, ali drastično lošija u odnosu na lani, kaže. Na pitanje ima li turista, odgovara da je došlo malo Slovenaca vikendaša.

- Turista iz drugih država još nema, ali očekujemo ih u drugoj polovici lipnja, nakon što je Hrvatska otvorila granice. I Arena Hospitality Group najavio je otvaranje svojih hotela krajem šetimane, izjavio je Vitasović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum