SUBOTNJE PREDIZBORNO JUTRO

POLITIČKI TSUNAMI U PULI: "Okupile se liste, kandidati, nezavisni... Izbora nikad više, a građani odlučuju 16. svibnja"

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ


Subotnje jutro bilo je predizborno. Na gradskoj tržnici festival demokracije. Brojne liste, kandidati, raznovrsni politički programi i politike. U tijeku je prikupljanje potpisa za kandidature, a ovaj put zaista se ima između koga birati. Iako liste još nisu službeno predstavljene, već sada se vidi da će izbori biti vrlo zanimljivi. Od nezavisnih i onih koji iza sebe nemaju nikakvu stranačku mašinerju, do već poznatih političkih lica, ali i sasvim novih opcija koje po prvi put izlaze na izbore u Puli.

Potpisi su se danas prikupljali na gradskoj tržnici Veruda gdje su štandove imali Možemo!Pula, SDP, IDS i Radnička fronta. Svi su zadovoljni sadašnjom potporom građana i uvjereni da će prikupiti dovaljan broj za službenu kandidaturu.

Živo je bilo i na glavnoj gradskoj tržnici. Na izbore prvi put izlaze i Istarski demokrati sa svojim kandidatkinjma. Za županicu se na njihovoj listi kao nezavisna kandidirala Divna Radolović Rosanda, a za pulsku gradonačelnicu Maja Šarić. Radolović Rosanda veli da građanima treba promjena i iz tog se razloga odlučila upustiti u izbornu trku.

- Puno je stvari koje treba mijenjati - od socijalne politike i brige za starije i nemoćne - do odgovorne ekološke politike, rekla je Radolović Rosanda. Odmah pored, susrećemo kandidatkinju IDS-a i dosadašnju dogradonačelnicu Elenu Puh Belci.

- Bit ćemo svake subote na tržnici sve do predaje potpisa. Drago mi je da i ovako mogu građanima približiti svoj program i rad, popričati s njima i poručiti da im stojim na raspolaganju, kazala je Puh Belci koju smo zatekli u razgovoru s kandidatom HDZ-a Mirkom Jurkićem. On sebe i Elenu vidi u drugom krugu, a uvjeren je da HDZ u Puli može dobro proći.

"Potpisi se vrlo dinamično prikupljaju. Imamo mnogo mladih koji su se angažirali. S obzirom na veliku konkurenciju, vjerujem da će HDZ postići dobar rezultat", kazao je Jurkić.

Na gradskoj tržnici bili su i kandidatkinja Možemo!Pula Dušica Radojčić i Noel Mirković kandidat za dogradonačelnika. Očekuju dobar plasman u Gradskom vijeću, ali i ulazak u drugi krug. "Mi ćemo sigurno prikupiti puno više potpisa nego što je potrebno. Biti ćemo na tržnici Veruda i u centru do 27. travnja, a potpisi se prikupljaju i u našem prostoru u Ciscuttijevoj ulici. Odaziv je jako dobar, jer građani shvaćaju koju promjenu Možemo!Pula može donijeti u njihovom gradu, rekla je Dušica Radojčić, koja se također vidi u drugom krugu.

Tu je i Filip Zorčić koji predvodi svoju nezavisnu listu i kandidatkinja za dogradonačelnicu dr.Ivona Močinić. Na njihovom štandu okupila se cijela lista, a problema s prikupljanjem potpisa, nemaju. Zoričić je uvjeren da ide u drugi krug.

- Našu listu čine ljudi iz raznih sfera. Od obrazovanja, znanosti, javno - privatnog sektora. Tu su i kolege iz mjesnog odbora Štinjan, kaže Zoričić. Na pitanje s kime planiraju nakon izbora surađivati, veli da je o tome još prerano govoriti.

- O tome ne razmišljamo. Krenuli smo u sve ovo otvorena srca i iz razloga što volimo ovaj grad. Prioritet nam je što više predstaviti ljude na listi i da se građani upoznaju s našim konkretnim programom. Za to imamo još mjesec dana i onda će građani odlučiti, rekao je Zoričić.

U bitku za gradonačelnika ide i Zlatko Devedžič poznat i kao John Wallan i Bunkerman. Tvrdi da je jedini nezavisan kandidat.

"Ja nudim promjene, imam i program koji ću prikazati građanima", kaže Devedžić koji za razliku od ostalih, nema štand za prikupljanje potpisa.

"Ja sam sebi štand. Idem po gradu i skupljam potpise, i svi živi me pitaju koliko sam potpisa skupio - od Novog Zelanda, Australije, pa do Novog Sada. Vjerujte, ja sam jedini nezavisan, jer u Puli ne možeš biti čistačica ni kosač trave bez stranačke iskaznice, a kamoli ravnatelj škole ili muzeja, kaže Devedžić.

Kandidat Radničke fronte Goran Matić svjestan je da neće biti gradonačelnik, ali mu je cilj da Radnička fronta uđe u Vijeće. Jedan je od rijetkih koji je apelirao na birače da kod prikupljanja potpisa potpišu i za kandidatkinju Možemo!Pula.

- Za kandidaturu smo se odlučili zbog vidljivosti kako bi se naša lista jače približila što većem broju ljudi. Ključno je da radnici, studenti, umirovljenici napokon imaju svoj glas u Vijeću.

Prikupljanje potpisa dobro ide i SDP-ovim kandidatima. To su Sanja Radolovć za gradonačelnicu i Danijel Ferić za istarskog župana. S SDP-ovog štanda na Verudi kažu da građani prilaze i daju podršku.

- S obzirom na epidemiološke mjere, mi smo zadovoljni. Prilazi nam mnogo ljudi, a potpisi se skupljaju u centru, Šijani i na Verudi, kazao je Siniša Gordić, dodajući da će potpise skupljati do 30. travnja.

Konkretno za gradonačelnika ili gradonačelnicu kandidati trebaju skupiti 900 potpisa, a za župana ili županicu 2.500 potpisa za cijelu Istru. A onda izbori mogu početi! 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater