U SRPNJU U CENTRU PET KRAĐA

POLICIJA SE ZBOG "REDOVITIH AKTIVNOSTI" RASTRČALA PO PULI Tragaju za džeparima, intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira

Policijski službenici su 19. srpnja u Ulici Monte Zaro provodili "redovne aktivnosti", dok su 21. srpnja oko 1,45 sati postupali po dojavi da se na Forumu narušavaju javni red i mir, navode iz PU istarske

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)

Ilustracija (Snimio Dejan Štifanić)


Policija je proteklog tjedna bila posebno aktivna na ulicama našeg grada. Policajci su u dva navrata viđeni kako u večernjim satima trče, u ponedjeljak niz Boškovićev uspon, a dva dana poslije i Ulicom Sergijevaca, izvodeći slalom između brojnih znatiželjnih turista.

Građani su se upitali trče li to za lopovom, sitnim džeparom ili je posrijedi veća akcija hvatanja kakvog težeg kriminalca ili dilera. Zanimalo nas je i jesu li se u sezoni, s navalom turista, povećao broj krađa.

Javni red i mir

Iz Policijske uprave objašnjavaju da su policijski službenici 19. srpnja u Ulici Monte Zaro provodili "redovne aktivnosti", dok je 21. srpnja oko 1,45 sati policija postupala po dojavi da se na Forumu narušavaju javni red i mir.

"Policijski službenici na mjestu događaja utvrdili su da su 22-godišnjakinja i 35-godišnjak, oboje državljani Srbije, pod utjecajem alkohola narušavali javni red i mir pa je policija protiv njih pokrenula prekršajni postupak", navode iz PU istarske.

Također navode da su u srpnju (do 21.) u centru Pule evidentirane tri džepne i dvije drske krađe, te da policijski službenici intenzivno tragaju za nepoznatim lopovima.

Žrtve džepne krađe

"S obzirom da je tijekom turističke sezone problematika krađa, posebno džepnih, nešto izraženija, Policijska uprava istarska upozorava građane da pripaze na svoje stvari jer je dovoljna i mala neopreznost da netko postane žrtvom džepne krađe. One se   najčešće događaju na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi pa tako kradljivci koriste gužve u sredstvima javnog prijevoza, u ugostiteljskim objektima, trgovačkim centrima, čekaonicama, zdravstvenim ustanovama, na tržnicama, raznim javnim okupljanjima, plažama i drugim frekventnim mjestima. Počinitelji mogu biti i žene i muškarci, starije i mlađe osobe, a uglavnom rade u skupinama – jedna osoba odvlači pozornost, dok druga zavlači ruku u džep ili torbicu i izvlači novčanik te ga predaje trećoj osobi, koja potom nestaje u gužvi", navode iz PU istarske.

Policija iznosi i jednostavne savjete uz pomoć kojih bi se džepne krađe mogle izbjeći. U novčaniku valja držati onoliko novca koliko se planira potrošiti u kupnji, a ne čitave plaće ili penzije, kao što se prečesto događa. Ukoliko se kupnja obavlja karticom, potrebno je zapamtiti PIN, a ne nositi ga sa sobom.

Trenutak nepažnje

Sve vrijednosti ne bi se smjele nositi u novčaniku: potrebno je odvojiti dokumente od novca tako da u slučaju krađe građanin ne bi ostao i bez dokumenata. U kupnju ne bi trebalo nositi dokumente koji nisu potrebni. Naravno, treba li reći da se torba, novčanik ili mobitel ne smiju ostavljati u kabini prilikom kupnje ili pak na kolicima jer je to upravo onaj trenutak nepažnje koje će iskoristiti vješt džepar koji iz prikrajka vreba takav tip žrtvi. Torbica se uvijek treba držati čvrsto zatvorena i ispred sebe da bi postojao neprestani nadzor nad njom, s preklopom uz tijelo, a ne sa strane ili straga. Isto pravilo vrijedi i za ruksak.

Mnogi često nose novčanik u stražnjem džepu. Pogrešno, veli policija, jer je lopovima laka meta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini