VELIKI KULTURNI PROJEKT

POČINJU RADOVI NA MALOM RIMSKOM KAZALIŠTU U PULI: Saznajemo kad će biti otvorenje ove "male Arene"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Malo rimsko kazalište sada, i projekcija

Malo rimsko kazalište sada, i projekcija


Nakon niza godina, danas su novinari prvi put ušli u dijelom obnovljeni (radovi u tijeku) Arheološki muzej Istre gdje je predstavljen projekt konzervacije i rekonstrukcije Malog rimskog kazališta.

O tom vrlo značajnom projektu za Pulu govorili su pulski gradonačelnik Filip Zoričić, predstavnica Ministarstva kulture i medija Nataša Nefat, konzervatorica viša savjetnica, predstavnik ING-GRAD-a Stjepan Antolović, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić, predstavnica Turističke zajednice Grada Pule Marinela Kolić i ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Komšo je istaknuo da će Malo rimsko kazalište biti otvoreno za posjetitelje za točno godinu dana te da je u sastavu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja Pula i otvorenog poziva iz Europskog fonda za regionalni razvoj ovaj projekt odobren za sufinanciranje.

Zadnji desetak godina ovo je kazalište, kako je rekao Komšo, ujedno jedan od najvećih i najznačajnijih antičkih spomenika grada Pule zatvoreno jer nije bilo sigurno za korištenje. Ranije je to bilo, podsjetimo, jedno od glavnih gradskih mjesta za održavanje kulturnih aktivnosti.

- Građevinska čestica bogata je arheološkim ostacima nekadašnjeg kazališta koji su djelomično rekonstruirani i konzervirani u drugoj polovici 20. stoljeća. U središtu lokacije nalazi se kaskadno isklesana živa stijena na koju su se polagali kameni blokovi nekadašnjeg kazališta. Taj dio terena posjeduje visoku ambijentalnu i povijesnu vrijednost. Glavni cilj je restauracija, kao i djelomična rekonstrukcija originalnih dijelova Malog rimskog kazališta, kao i revitalizacija kulturne baštine iz antičke povijesti Pule.

- U planu je i obnova tribina kazališta kako bi se očuvala i revitalizirala iznimna lokacija kulturne baštine koja je trenutno zatvorena za posjetitelje i kulturne manifestacije zbog lošeg stanja te se trenutno ne posjećuje i predstavlja potencijalno opasno područje. Planira se rekonstruirati dio tribine u skladu s originalnim kazalištem, ali od modernih materijala, pristupni putevi kazališta će se povezati sa zgradom Arheološkog muzeja Istre s jedne strane te Pomorskim i povijesnim muzejom Istre s druge strane, a tu je i mreža pristupnih puteva, obogaćena informativnim i multimedijalnim pločama, kazao je Komšo ističući da će kazalište nakon dovršetka obnove imati 2.000 sjedećih mjesta, a do sada ih je imalo maksimalno petstotinjak.

Upravo na lokaciji gdje je održana konferencija za novinare - prvi kat Arheološkog muzeja - u listopadu će biti postavljen veliki videozid, a Komšo je optimistično najavio da uz brojna kulturna događanja, pa i mogućnost gledanja filmova uživo iz Arene, tu će se 2022. gledati finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Francuske.

Ukupna vrijednost projekta nakon provedene javne nabave iznosi 25.444.403,09 kuna, a sufinancira se iznosom od 8.500.000,00 kn, u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", kroz specifični cilj programa "Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine".

Projekt se provodi u razdoblju od 15. siječnja 2020. do 15. veljače 2022., u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Pule. Iz sredstava ITU mehanizma - dodijeljeno je 8.500.000 kuna, a iz vlastitih sredstava Turističke zajednice grada Pule 165.000 kuna, dok će iz vlastitih sredstava Arheološkog muzeja Istre biti namirena razlika do ukupne vrijednosti projekta 16.779.403,09 kuna.

O važnosti ovog projekta ukratko se osvrnuo i pulski gradonačelnik Filip Zoričić istaknuvši da je posebno ponosan na Arheološki muzej Istre i cijeli njegov tim, a Emil Jurcan, projektant, kazao je da je cijela ta priča Malog rimskog kazališta vrlo lijepa jer spaja suvremenu arhitekturu i arheologiju.

Nataša Nefat također se osvrnula na važnost te lokacije, i na održavanje kroz obnovu, a Komšo je kazao da će se ovdje održavati međunarodni festival antičkog teatra DRAMA MEDITERANA, čije se osnivanje planira u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem, zatim programi Pulskog filmskog festivala, te druge kulturne manifestacije.

- Malo rimsko kazalište tako će postati mjesto prožimanja spomeničke baštine, kulture i turizma. Uređeno Malo rimsko kazalište te njegova integracija s adaptiranom i dograđenom zgradom Arheološkog muzeja Istre koja u sebi inkorporira multimedijalnu staklenu fasadu, novi stalni postav, lapidarij i uređeni okoliš s uklopljenim arheološkim nalazima predstavljat će izniman doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Pule, Istre i cijele Hrvatske, zaključio je Komšo.

Malo rimsko

Malo rimsko

Malo rimsko

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini