iZLOŽBa FINALISTA ZLATNE LUBENICE

Pobjednik natječaja Tin Dožić


U povodu 20. obljetnice Media Mediterranea festivala, Udruga Metamedij raspisala je natječaj namijenjen mladim umjetnicima i umjetničkim kolektivima iz Hrvatske koji se bave suvremenom umjetnošću, novim medijima i inovativnim umjetničkim praksama – Zlatna lubenica 2.0., a proglašenje pobjednika ovoga natječaja održano je u četvrtak navečer u galeriji Srpskog kulturnog centra. Autor natječaja je Udruga Metamedij, a članovi stručnog žirija su Sunčica Ostoić, Oleg Šuran i Marko Vojnić Gin.

Ovogodišnji finalisti bili su Tin Dožić, Petra Orbanić, Ivana Tkalčić, Josipa Škrapić, Noel Šuran i Ivana Škvorčević, a Tin Dožić je proglašen pobjednikom natječaja.

- Natjecanje Zlatna lubenica namijenjeno je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se već na neki način bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama. Natjecanje ovog formata omogućuje razvoj festivala kao platforme za promociju domaćih autora te povezivanje domaćih i stranih umjetnika, kao i stvaranje mjesta za razmjenu ideja, znanja, iskustava, kazao je Marino Jurcan u ime organizatora.

Kao gostujući autori predstavili su se Susana Soares čiji rad istražuje mogućnosti kohabitacije s prirodnim biološkim sustavima, kao i upotrebu njihovih potencijala u svrhu povećanja naših perceptivnih sposobnosti te Maja Smrekar, koja se bavi "Brzim rastom invazivnih vrsta".

        Pobjednik Tin Dožić završio je studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu i Nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj praksi polazi od medija zvuka, a bavi se terenskim snimanjem, radijem, eksperimentalnom glazbom i instalacijama. Svoj rad temelji na istraživanju medija kroz prakse izrade vlastitih elektroničkih instrumenata, aproprijacije zastarjelih tehnologija i reciklažu. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu, samostalno i u kolaborativnim projektima. Rad je prvobitno postavljen na izložbi u Galeriji Prozori u Zagrebu. Njegov rad "Antropocen" je predložena epoha koja započinje porastom značajnosti ljudskog utjecaja na geologiju i ekosustav planeta zemlje. Njegov rad tematizira antropocen orijentirajući se na značajnu ulogu tehnologije u toj epohi. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter