BAGERI U INDUSTRIJSKOJ ZONI

VIDEO Pevec otkupio ruševine nekadašnjeg Siporexa i SRAVNAO GA SA ZEMLJOM


Jučer je pao i zadnji zid ruševnih zgrada bivšeg Siporexa, u neposrednoj blizini Peveca u Industrijskoj zoni prema Velom Vrhu. Za našeg obilaska, dugo vremena derutne zgrade, pretvorene su tek u hrpu kamenja iz kojeg je virilo željezo. Kako saznajemo, nakon što se željezo izvadi, građevinski materijal bit će deponiran, a cijelo područje poravnato i, za sada, pretvoreno u zelenu površinu.

Dom za desetak beskućnika

Kako se iščitava s table na gradilištu, riječ je o uklanjanju poslovne zgrade na katastarskoj čestici 1558/2, a investitor je, vjerovali ili ne - Pevec! Izvođač radova je, piše nadalje, tvrtka Sun Aduro iz Pule, a početak radova bio je 18. kolovoza.

Iako smo pokušali dobiti službenu informaciju iz Peveca što će tu (g)raditi, hoće li se pulski centar širiti nakon što su sanirali krov te hoće li i tko sve ući u obnovljene prostore na, dugo vremena zatvorenom katu postojećeg centra - spominjao se Emmezeta, ali on otvara u Šijani, ali i dolazak DM-a Muellera, Istarskih supermarketa… - no, službeni odgovor do zaključenja lista nismo dobili. Ono što smo ipak neslužbeno doznali vezano uz novo gradilište jest da će ova površina za sada biti očišćena, dijelom pretvorena u zelenu površinu, a dijelom u parkiralište, a sve daljnje investicije ovisit će o odluci Uprave Peveca.

Također, doznajemo da je u ovim zgradama živjelo desetak beskućnika koji su upozoreni na početak radova i oni su prostor napustili mirno, bez protivljenja.

Uvidom u zemljišne knjige pod ovom je katastarskom česticom navedeno da je riječ o nešto manje od 75 tisuća kvadrata, ali raščlambom površine zaključujemo da se trenutno čisti uknjižena hala na površini od 5.656 kvadrata. Je li to doista tako, pokušali smo saznati od nadležnih u Pevecu. Iako do zaključenja lista odgovore nismo dobili, zanimljivo je međutim, podsjetiti da je ovo područje oduvijek bilo zanimljivo i vrlo turbolentno, a ovakav se razvoj događaja nije mogao niti sanjati. Valja podsjetiti i da smo još u travnju ove godine pisali da je Pevec kupio građevinsko zemljište površine 2.900 četvornih metara po cijeni od 122 tisuće eura od Grada Pule. U tom slučaju radilo se o parceli s druge strane centra Pevec, a prema njihovom obrazloženju kupljeno zemljište poslužit će im za "skladištenje grubih materijala". Kako bilo, činjenica je da se, nekada posrnuli trgovački lanac, itekako oporavio i nastavlja svoju uzlaznu putanju daljnjom kupnjom zemljišta i očitim širenjem.

Planirana gradnja zabavnog centra

Pa ipak, kada se spominje Pevec i njegova ulaganja u ovom dijelu pulske Industrijske zone valja spomenuti da se na tom mjestu od 1962. godine nalazila tvornica Siporex koju je 1993. godine kupio njemački Ytong Holding AG i ulaganjima od nje stvorio proizvođača porobetona. Tvornica je kupljena, bez obzira na nepovoljnu prometnu lokaciju u Puli. Iako je tijekom sedam godina kvaliteta proizvodnje rasla, proizvodi su se loše plasirali te je 2001. godine, nakon sedam godina poslovanja s gubicima, Ytongov pogon u Puli zatvoren. Već sredinom srpnja te godine talijanska kompanija za graditeljstvo, Ognissanti, registrirana u Puli, postala je vlasnikom tih oko 80 tisuća četvornih metara terena na kojem se u pulskoj industrijskoj zoni prostirao ugasli Ytong. No, iako su Talijani dugo vremena najavljivali da će na mjestu bivšeg Siporexa sagraditi veliki zabavni komercijalni centar, od toga na koncu nije bilo - ništa. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Neven LAZAREVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter