UDRUŽENI ZA KLIMU

Petstotinjak znanstvenika traži proglašenje klimatskog izvanrednog stanja na razini Hrvatske!

| Autor: Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ

Mi, znanstvenici, na temelju svih raspoloživih znanstveno utemeljenih činjenica, eksperimentalnih mjerenja i terenskih opažanja s punom odgovornošću tvrdimo da se radi o krizi, zapravo o izvanrednom stanju, te svojim znanstvenim autoritetom pozivamo institucije da odgovarajućim i ambicioznim mjerama stvore preduvjete za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s tim izvanrednim stanjem, poručili su znanstvenici

 

"Konformističko odbijanje prihvaćanja stvarnosti klimatske krize, izgubilo je svaku racionalnu utemeljenost", poručuje više od 500 hrvatskih znanstvenika koji su potpisali "Apel za klimatsku akciju" i   kojeg su danas predali Vladi, Saboru, Uredu predsjednika i Ministarstvu zaštite okoliša. Znanstvenici koji dolaze iz raznih institucija diljem Hrvatske, udružili su snage i po prvi put pokrenuli konkretnu akciju kojom traže hitne promjene u donošenju odluka i kreiranju promašenih "zelenih" politika.

-Apel je poziv tijelima zakonodavne i izvršne vlasti na donošenje i implementaciju ambicioznih politika koje su preduvjet sustavnog suočavanja s klimatskom krizom. Tražimo da se uključi struka i čuje mišljenje nas znanstvenika, rekao je Nikola Biliškov, inače rođeni Puljanin zaposlen na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Istaknuo je da znanstvenici zahtijevaju hitno proglašenje klimatskog izvanrednog stanja na razini Hrvatske, rad na sustavnom i aktivnom podizanju svijesti opće javnosti o klimatskoj krizi, što uključuje i razvoj obrazovnih tema iz područja održivog razvoja koji trebaju biti implementirani u školske kurikulume.

-Mi, znanstvenici, na temelju svih raspoloživih znanstveno utemeljenih činjenica, eksperimentalnih mjerenja i terenskih opažanja s punom odgovornošću tvrdimo da se radi o krizi,

zapravo o izvanrednom stanju, te svojim znanstvenim autoritetom pozivamo institucije da odgovarajućim i ambicioznim mjerama stvore preduvjete za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s tim izvanrednim stanjem, poručio je Biliškov.

Izdvojili su nekoliko ključnih zahtjeva poput hitnog proglašenja klimatskog izvanrednog stanja na razini Republike Hravtske, hitnu implementaciju programa sustavne tranzicije prema održivoj energetici s konačnim ciljem potpunog obustavljanja projekata eksploatacije fosilnih goriva.

-Klimatska kriza, u svoj svojoj zastrašujućoj realnosti, jest test zrelosti naše civilizacije u cjelini, poziv za buđenje, ali i jedinstvena prilika za globalnu transformaciju prema održivom društvu. Da bismo postigli te ciljeve, potrebno je zajedničko djelovanje cijelog čovječanstva. Dobar početak je proglašenje klimatskog izvanrednog stanja. No, ključno je sustavno djelovanje u skladu s time.

To je zahtjev koji isključuje lažne alibije tzv. malih zemalja.

To je zahtjev koji podrazumijeva zajedničko, sinergijsko djelovanje svih ljudskih djelatnosti. Naposljetku, to je zahtjev koji isključuje bilo kakvu diskriminaciju te poziva na solidarnost među generacijama, među rasama, vjerama, državama, svim mogućim opredjeljenjima, kao i solidarnost spram drugih živih bića, rekao je Biliškov u ime znanstvenika udruženih za klimu..

Upozorili su na kraju na velike promjene u okolišu, što uzrokuje sve veće probleme u proizvodnji hrane, prisilne migracije te degradaciju bioraznolikosti, koje se očituju u galopirajućem izumiranju, seljenju vrsta, među kojima su najvidljivije pojave tropskih vrsta u umjerenom pojasu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini