INICIJATIVA

Pazinska uprava traži dadilje ili osnivače privatnog vrtića


 - Suočeni s nedostatkom mjesta u našim predškolskim ustanovama, prvenstveno u jasličkom odjelu, a pokušavajući doći do kvalitetnog rješenja, prošli smo se tjedan odlučili uputiti javni poziv za iskaz interesa za obavljanje djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Pazinu, kazao je uvodno na konferenciji za novinare pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Unatoč tome što je novi jaslički odjel u Pazinu otvoren samo prije dvije godine (ukupno djeluju tri jaslička odjela) ove je godine 19 prijavljene djece jasličke dobi ostalo "ispod crte". Očekuje se da će potražnja idućih godina još rasti, a na Pazinštini zasad ne postoji nijedna privatna predškolska ustanova za razliku od županijske razine gdje udjel iznosi 19,9 posto ili nacionalne s 16,6 posto. "Razmatrali smo nekoliko rješenja: prvo je proširenje postojećih kapaciteta u vrtićima, drugo je ulazak u poslovne prostore koji bi mogli poslužiti za obavljanje te djelatnosti i treće je poticanje investicija i inicijativa u sustavu odgoja i obrazovanja", nastavio je gradonačelnik Krulčić zaključujući da se posljednje rješenje odnosi na poticanje osnivanja privatnog dječjeg vrtića odnosno angažiranje dadilja.

 Edukaciju za dadilje platio bi Grad

 - Grad Pazin je spreman pružiti podršku dadiljama ili osnivačima privatnih jaslica ili vrtića kroz sufinanciranje ekonomske cijene usluge od 1.300 kuna po djetetu mjesečno (puni trošak po djetetu iznosi dvije tisuće kuna, a roditelji plaćaju 700 kuna), kroz sufinanciranje uređenja prostora za rad, sufinanciranje zakupa prostora, sufinanciranje potrebne edukacije ili neku drugu podršku Grada, kaže gradska pročelnica za društvene djelatnosti Nevija Srdoč. Dodala je da su dva načina da se zainteresirani uključe: prvi je osnivanjem privatne ustanove sukladno Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, a drugi je otvaranjem pojedinačnih obrta za dadilje sukladno Zakonu o dadiljama (dadilja može brinuti o najviše šestoro, a s pomoćnicom o dvanaestoro djece; minimalna površina po jednom djetetu iznosi četiri četvorna metra).

Dadilja mora imati srednju stručnu spremu, kao i okončanu edukaciju za dadilje koja se provodi primjerice u Rijeci, košta oko pet tisuća kuna, a Grad je spreman i to (su)financirati. O tome se preciznije i detaljnije može saznati putem Obiteljskog centra Istarske županije gdje je kao savjetnica za dadilje angažirana pravnica odnosno na njihovim web stranicama czss-pazin.hr/oc-pula/dadilje/. Zainteresirani se na poziv Grada mogu javiti do 30. studenog. Dostavljeni iskazi interesa služe za utvrđivanje interesa za obavljanje djelatnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada Pazina i ne obvezuju Grad niti prijavitelje koji su iskazali interes sve dok se ne sklopi ugovor o suradnji. Za sve informacije zainteresirani se mogu obratiti na e-mail adresu drustvene.djelatnosti@pazin.hr.

 Sredstva za opremanje prostorija

 - Osim 1.300 kuna po djetetu mjesečno u gradskom programu mjera poticanja poduzetništva imamo predviđeno 90 tisuća kuna, a one bi se mogle odobriti primjerice za opremanje prostorija, sufinanciranje zakupnine prostora, troškove edukacije ili slične troškove koje će potencijalni prijavitelji imati, kazala je gradska pročelnica za gospodarstvo Maja Stranić Grah. Isplati li se Gradu više sufinanciranje privatnih vrtića odnosno jaslica i davanje potpora dadiljama umjesto proširenja postojećih dječjih vrtića i jaslice pitali smo gradonačelnika.

- Nije stvar u isplativosti nego u tome što je u vremenskom okviru brže, kaže Krulčić dodajući da je Grad prijavio projekt proširenja Dječjeg vrtića "Olga Ban" (gornja zgrada) putem Programa ruralnog razvoja u vrijednosti od 7,23 milijuna kuna, a s Ministarstvom demografije, obitelji, mladih i socijalne politike su potpisali ugovor o izradi projektne dokumentacije za rekonstrukciju donje zgrade istog vrtića. No, pitanje je kada će doći do realizacije tih dvaju projekata s kojima bi se dugoročno zadovoljile potrebe roditelja. "Ujedno ovim projektom želimo odgoj i čuvanje djece, što je već rasprostranjeno kako u Pazinu, tako i drugdje u Hrvatskoj, staviti u zakonski okvir", zaključio je gradonačelnik Krulčić. (Anđelo DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini