PAZIN

Gradonačelnik ponovo pokrenuo mjesečne konferencije za novinare: DADILJE ĆE ČUVATI DJECU U STAROJ TISKARI NA STAROM TRGU?


Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić ponovo je odlučio pokrenuti mjesečne konferencije za novinare s ciljem što kvalitetnijeg informiranja javnosti o aktualnim gradskim pitanjima. Ovaj put se odlučio za tri teme: poduzetnički inkubator, program potpora poduzetništvu i privatne inicijative - vrtići i obrti za dadilje.

Stiglo 14 prijava za čuvanje djece

O potonjoj se temi počelo govoriti kada se na posljednjim upisima u Dječji vrtić "Olga Ban" 20-ak prijavljene djece za program jaslica nije uspjelo upisati pa su u gradskoj upravi, kao najbrže rješenje, ponudili dadiljama i novim privatnim vrtićima jednokratne potpore (do pet tisuća kuna) i sufinanciranje čuvanja djece (1.300 kuna po djetetu do visine predviđenih troškova u gradskom proračunu). Sufinanciralo bi se čuvanje samo one djece koja se ne bi uspjela upisati u Dječji vrtić "Olga Ban". Trenutno su u procesu javnog savjetovanja o sufinanciranju koji je otvoren do 5. ožujka.

Prethodno je na poziv za iskazivanje interesa za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja pristiglo 14 prijava. Od pristiglih prijava osam ih je s područja Grada, pri čemu bi šestero zainteresiranih otvorilo obrt za dadilje, a dvoje osnovalo ustanovu, odnosno privatni dječji vrtić. Njih troje ima vlastiti prostor u Pazinu pri čemu bi ih dvoje otvorilo obrt za dadilje, a jedna planira otvoriti ustanovu. Pet prijavitelja traži prostor od Grada. Izvan područja Grada pristiglo je šest prijava: po jedna iz Labina, Pule, Motovuna, Tinjana, Žminja, Karojbe i Cerovlja. Dvoje ima vlastiti prostor, a oba od tih prijavitelja bi otvorili obrt za dadilje. Četvero traži prostor od Grada, a nisu posebno naveli žele li otvoriti obrt ili ustanovu.

Gradska uprava je zainteresiranim ponuditeljima prethodno željela ponuditi na korištenje prostorije u stambenoj zgradi (koju je gradila Učka konzalting) na Starom Pazinu, međutim, od toga se odustalo zbog visokih troškova kupnje, uređenja, opremanja, ali i proceduralnih teškoća i prenamjene iz stambeno-poslovne u društvenu namjenu za predškolski odgoj. Sada im je u planu osposobiti prostorije bivše tiskare (zelena zgrada) površine 160 četvornih metara na Starom trgu, a uložena sredstva Grada kompenzirala bi se kroz najamninu. U tom bi se prostoru mogla smjestiti dva obrta za dadilje prije nego privatni dječji vrtić.

Dva programa potpora poduzetnicima

S tim u vezi su i dva nova programa potpora poduzetništvu: potpora djelatnosti dadilja i subvencioniranje troškova stručnog osposobljavanja za poslove dadilje. Korisnici trebaju poslovati, odnosno imati registrirano sjedište na području Grada, a u gradskom proračun predviđen je iznos od 115 tisuća kuna, javni poziv je otvoren do iskorištenja sredstava. Osim tih dviju mjera, u programu potpora poduzetništvu još je devet mjera za koje je raspisan natječaj: potpore novoosnovanim tvrtkama i obrtima, potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, subvencioniranje ulaganja u standarde kvalitete, subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, oslobađanja od obveze plaćanja dijela komunalnog doprinosa, oslobađanje od obveze plaćanja dijela komunalnog doprinosa pri ozakonjenju nezakonito izgrađenih zgrada, subvencioniranje dizajna i izrade promotivnih materijala i umanjenje zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada.

Kako bi se izašlo ususret onima koji tek planiraju postati poduzetnici Grad provodi projekt rekonstrukcije i opremanja Poduzetničkog inkubatora u Pazinu, u nekadašnjim prostorijama tvrtke Usluga, pokraj gradske tržnice, čiji su radovi upravo u tijeku. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,9 milijuna kuna, a kroz projekt će se rekonstruirati i adaptirati prostor za poduzetnički inkubator s pet potpuno opremljenih ureda za poduzetnike, uredski prostori za djelovanje voditelja inkubatora te jedna multifunkcionalna prostorija za potrebe organiziranja predavanja, seminara radionica.

Također, u sklopu projekta organizirat će se radionice namijenjene postojećim poduzetnicima s razvijenim znanjem o poduzetništvu, zainteresiranim budućim poduzetnicima bez znanja o poduzetništvu te studentima s određenim znanjem o poduzetništvu. Teme radionica bit će sljedeće: Pravno-organizacijski oblici malog i srednjeg poduzetništva, Društveno odgovorno poslovanje, Kako naplatiti dug, Psihologija potrošača i cijene, Izvori financiranja i Najčešće pogreške poduzetnika početnika. Radionice će se održavati od 1. do 26. ožujka u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Pazina i Veleučilištem u Rijeci. Radionice su besplatne te na njima mogu sudjelovati svi zainteresirani. (Anđelo DAGOSTIN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter