PRISJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE

FOTO / Ove noći i u Vukovarskoj ulici u Puli UPALJENE SU SVIJEĆE ZA GRAD HEROJ VUKOVAR

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Počasnim mimohodom i paljenjem svijeća i Pula se večeras, baš kao i ostatak Hrvatske, prisjećala i tiho i s poštovanjem poklonila žrtvama Vukovara i Škabrnje iz ratne 1991. godine.

Obljetnica pada Grada heroja i tragičnih događaja koji su nakon toga uslijedili tradicija je koju pod motom "I u mom gradu svijetli Vukovar" organizira pulska HVIDR-a.

Usprkos ćudljivom i kišnom vremenu u ovoj maloj pulskoj koloni sjećanja i ove je godine duž Vukovarske ulice krenuo veliki broj Puljana, među kojima su bili predstavnici Grada Pule, Istarske županije, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici političkih stranaca, ali i brojni Puljani raznih generacija koji su na ovaj način došli pokloniti gradu simbolu hrvatske borbe za neovisnost.

"Četrnaesti put smo ovdje i u organizaciji HVIDR-e obilježavamo ovaj datum paljenjem svijeća pod ovim geslom. Sjećanje je ovo na žrtvu Vukovara, na 261 ranjenika i civila koji su nakon pada grada odvezeni iz bolnice i pogubljeni na Ovčari, ali i na sve ostale žrtve Vukovara i stradalnike Domovinskog rada za koje će ove noći i u Vukovarskoj ulici u Puli svijetliti naše svijeće", kazao je predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e Istarske županije Zdenko Požgain koji se i ove godine našao na čelu kolone koja je propješačila put od zgrade osnovne škole Tone Peruška do sredine Vukovarske ulice i grafita kojeg su Vukovaru i čuvenom vukovarskom Vodotornju posvetili članovi pulske navijačke skupine Demoni. On je podsjetio da su Pula i Istra nakon pada Vukovara prihvatili veliki broj stradalnika iz toga grada i čitave Vukovarsko srijemske županije, a mnogima od njih to je postao i novi dom u kojem i dan danas žive ne zaboravljajući nikad svoj grad i ono što mu se dogodilo prije 28 godina.

A ne zaboravlja to ni grad koji ih je primio pa je tako i sinoć u mimohodu sjećanja bilo brojno izaslanstvo Pule. "I ove godine, kao i svake, tradicionalno se sjećamo i obilježavamo tužnu obljetnicu pada Vukovara i žrtve svih nedužnih Vukovaraca koji su živote izgubili u domovinskom ratu. Drago mi je da je i ove godine odaziv velik i da se veliki broj naših sugrađana uključuje i na ovaj način odaje poštovanje gradu heroju. Mi koji predstavljamo gradsku vlast bili smo s njima svih prethodnih godina, ovdje smo s njima večeras, a zajednički ćemo se sjećati i odavati poštu Vukovaru i ubuduće", kazao je zamjenik pulskog gradonačelnika Robert Cvek. Nakon mimohoda održala se misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara u crkvi sv. Antuna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of