HRVATSKA VOJSKA VRATILA SE U ISTRU

FOTO/VIDEO Svečano otvorena vojarna "Hrvatski branitelji Istre" KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ: Odlazak HV-a iz Pule bila je greška

| Autor: Portal GlasIstre.hr


Vojarna Hrvatski branitelji Istre smještena u prostorima bivšeg vojnog aerodroma u Valturi, danas je svečano otvorena.

Svečanosti su nazočili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov.

- Osobito mi je zadovoljstvo što kao Vrhovna zapovjednica Hrvatske vojske mogu danas u vojarni „Hrvatski branitelji Istre“ svjedočiti povratku Hrvatske vojske u našu hrvatsku Istru i hrvatsku Pulu.
Ovim svečanim činom završavamo ovaj krug povratka Hrvatske vojske u Vukovar, Sinj, Varaždin, Ploče, a sada i Pulu, u gradove koji imaju posebno značenje u tradiciji hrvatskoga vojništva, posebice Domovinskoga rata. Koji god razlozi bili izmještanju i izbivanju Hrvatske vojske iz tih gradova, bila je to strateška pogreška: kako sigurnosna, tako i razvojna i politička. Danas tu pogrešku ispravljamo i zaokružujemo ravnomjerni raspored Hrvatske vojske u svim dijelovima Lijepe Naše, za što sam se zauzimala od početka preuzimanja mandata predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga zalagala, rekla je među ostalim predsjednica Grabar-Kitarović tijekom današnjeg svečanog otvorenja vojarne.

U vojarni je predviđen razmještaj oko 140 pripadnika Hrvatske vojske djelatnika novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave, zatim Opslužništva vojarne Zapovjedništva za potporu koje će se izmjestiti s dosadašnje lokacije u luci Vargarola te razvojna jezgra 4. pričuvne pješačke pukovnije Hrvatske kopnene vojske.

Projekt povratka Hrvatske vojske u Pulu realiziran je u suradnji Ministarstva obrane s lokalnom zajednicom, Gradom Pulom i Istarskom županijom. 

Također, danas je otkriveno i spomen-obilježje u znak sjećanja na prelet MiG-om pilota pukovnika Danijela Borovića s pulskog aerodroma 1991. godine. Spomen-obilježje smješteno je uz avion MiG-21, koji se nalazi na ulazu u vojarnu Hrvatski branitelji Istre.

Svečanost otvaranja vojarne uveličana je i otkrivanjem amblema vojarne Hrvatski branitelji Istre te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja četvorici pripadnika HV-a i MUP-a koji su poginuli prilikom razminiranja vojarne 1991. godine. 

Tijekom poslijepodneva uzvanici i gosti posjetit će taktičko-tehnički zbor na parkiralištu ispred Arene. Svečanost završava u subotu večernjim koncertom Jazz Orkestra Oružanih snaga u Domu Hrvatske vojske u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom