Osam godina borbe

OTPAD METISA JE TEMPIRANA BOMBA. SUSJEDI GODINAMA UPOZORAVAJU NA OPASNOST. Vlasnica susjedne kuće Mirjana Foškić: Zvala sam sve nadležne, ali nisu reagirali. BILO JE PITANJE DANA KAD ĆE GRUNUTI

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
snimio Valter ZANCO

snimio Valter ZANCO


Zar zaista nitko ne shvaća da smo mi iz okolnih kuća ozbiljno ugroženi! Netko treba snositi odgovornost! Kako je moguće da inspekcija zatvara oči pred problemima na koje godinama upozoravamo, pita se Foškić

  

Pulski vatrogasci jučer su napokon uspjeli ugasiti požar na odlagalištu otpada Metisa koji je buknuo u noći sa subote na nedjelju kada se nad Pulom nadvio gusti oblak dima, a u zraku se osjećao nesnosan smrad. Zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović potvrdio je da su požar gasili dan i pol, jer je u noći s nedjelje na ponedjeljak ponovno tinjalo. Naglasio je da je gašenje bilo otežano zbog mnogo slojeva nagomilanog otpada.

Vatrena stihija umalo je do temelja progutala dio pogona, a samo zahvaljujući brzoj intervenciji pulskih vatrogasaca požar nije zahvatio obližnje kuće. Posjetili smo stanare čije se kuće nalaze na samo tridesetak metara od odlagališta. Svakodnevno se bude s pogledom na smetlište na kojem se odlažu stare automobilske gume, madraci, stari namještaj i željezo. Kažu, nema čega nema. Neki od njih godinama se bore s vjetrenjačama i upozoravaju nadležne institucije da u susjedstvu imaju tempiranu ekološku bombu, ali njihov apel dosad nitko nije shvaćao ozbiljno. 

"Bespredmetna" prijava

 - Bilo je samo pitanje dana kada će ovo grunuti, kaže Mirjana Foškić čija je kuća nalazi na brdašcu iznad samog odlagališta. Strah ju je za život i imovinu, pogotovo nakon zadnjeg požara.

- Punih osam godina borim se sama protiv svih. Ne znam ni sama koliko sam puta o svemu upozoravala Grad Pulu, Istarsku županiju, sve moguće inspekcije. Nitko ništa! Baš nitko me nije shvaćao ozbiljno, a odgovori koje su mi slale inspekcije graničili su sa zdravom pameću. Moju prijavu vezano za emisiju neugodnih mirisa inspekcijske službe nazvale su "bespredmetnom", kaže Foškić.

- Bilo je strašno. Policija nas je doslovno u dva ujutro izvlačila iz kreveta jer se vatra toliko približila da sam stvarno u jednom trenutku pomislila da ćemo sve izgubiti. Iskreno više ne znam kome se obratiti da netko konačno shvati da jednom ovakvom odlagalištu nije mjesto u gradu. S jedne strane imate trgovine s hranom, s druge strane su kuće, a u sredini smetlište! Nadležni u Metisu kažu da se ponekad osjete neugodni mirisi, ali da oni sve poduzimaju da toga ne bude. Pitam ja njih što bi oni učinili da im blizu njihovih domova konstantno smrdi, kaže Mirjana.

Pokazuje nam zadnju prijavu Državnom inspektoratu koju je uputila samo nekoliko dana prije izbijanja požara, točnije 28. kolovoza. I tada je pokušala upozoriti na niz problema koje stanari imaju zbog odlagališta koje im je naraslo pod nosom. Upozorila je na probleme s prašinom, neizdrživu buku, pobacane madrace ispod kojih se kote štakori.

- Ni tada nitko nije reagirao. Od 2011. godine pišem silne pritužbe, ali svi se prave blesavi. Zar zaista nitko ne shvaća da smo mi iz okolnih kuća ozbiljno ugroženi! Netko treba snositi odgovornost! Kako je moguće da inspekcija zatvara oči pred problemima na koje godinama upozoravamo, pita se Foškić.

Kaže da su kuće stanara sagrađene prije samog centra i nitko ih ništa nije pitao.

- Naše su kuće ovdje izgrađene prije sto godina, a tek onda je došlo odlagalište Budimo se u smradu, a buka je neizdrživa. Što se još treba dogoditi da netko shvati da ovo nije lokacija za odlagalište, kaže Mirjana Foškić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini