NIŠTA NIJE SLUČAJNO

OTKRIVAMO: Zaštita koju ravnatelj Gimnazije Pula Nikola Vujačić daje Filipu Zoričiću nije slučajna

| Autor: Marcello ROSANDA
Nikola Vujačić prvi desno uz Zoričića na proslavi pobjede na izborima u Klubu Uljanik (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Nikola Vujačić prvi desno uz Zoričića na proslavi pobjede na izborima u Klubu Uljanik (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)


"S obzirom na vaš dosadašnji neprofesionalni nastup i izvrdavanje pruženih informacija, s obzirom na vaše neukusno ophođenje sa mnom u dnevnom listu neprimjereno novinaru, te s obzirom na vašu nekorektnu komunikaciju sa mnom putem poruka, ne želim davati nikakve izjave na pitanja privatnog karaktera, sada i ubuduće", odgovor je ravnatelja pulske gimnazije Nikole Vujačića na naš upit da pojasni svoju ulogu u predizbornoj kampanji Filipa Zoričića i njegove nezavisne liste. Zašto je to jednostavno pitanje ostalo bez odgovora nije poznato, iako se može vrlo lako naslutiti - ovo je samo nastavak Vujačićeve obrane lika i djela Filipa Zoričića.

Nije prvi put da ravnatelj Gimnazije odbija dati konkretne odgovore na novinarska pitanja. Podsjetimo, prije samo nekoliko tjedana svim je mogućim izlikama nastojao izbjeći dostaviti nam godišnji izvještaj pulske Gimnazije iz vremena kada je ravnatelj bio Zoričić, pritom se koristeći svakojakim opravdanjima. Na koncu nas je, nakon višetjednog inzistiranja, pozvao na uvid kao da je riječ o kakvoj presudi ili vrlo tajnovitom dokumentu. Kasnije se uspostavilo i zašto.

Naime, analizom spomenutog izvješća otkrili smo da je njegov prethodnik Zoričić, današnji gradonačelnik, iz samo njemu poznatih razloga, doslovno sakrio postojanje nagrađivanog školskog lista Žurnal i skroz izostavio knjižničarku Ivanu Petrinić kao da te godine nije ni postojala. No, o tome smo već pisali nadugo i naširoko, a Zoričić te navode nikada nije demantirao.

Zato, vratimo se na Vujačićevu ulogu u predizbornoj kampanji bivšeg kolege, prethodnika na mjestu ravnatelja i sadašnjeg gradonačelnika Pule Filipa Zoričića. Naime, nedavno smo došli u posjed jednog zanimljivog, ali istovremeno zbunjujućeg faksimila iz kojeg je vidljivo da je Vujačić prije posljednjih lokalnih izbora, dok još nije bio ravnatelj Gimnazije, sudjelovao u izradi web stranice Nezavisne liste Filipa Zoričića.

Konkretno, radi se o dopisu kojim Vujačić traži ponudu za domenu i hosting internet stranice Zoričićeve nezavisne liste. Radi se o stranici "nezavisnifilipzoricic.info" koja, uzgred, više nije aktivna. Zanimljivo, sada postoji samo personalizirana stranica - "filipzoricic.com". Kada smo htjeli provjeriti tko je naručitelj ili vlasnik sporne internet stranice, došli smo do saznanja da se do tih podataka ne može doći jer su sakriveni.

Nikola Vujačić prvi desno uz Zoričića na proslavi pobjede na izborima u Klubu Uljanik (snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)

Vujačić je bio od pomoći kad se stvarala nezavisna lista

Međutim, na naše upite o tome Vujačić odbija odgovoriti, a njegove su reakcije, najblaže rečeno, školski primjer cenzuriranja i pokušaja represije nad medijima i novinarima, što opet neodoljivo podsjeća na načine njegovog mentora Filipa Zoričića. Prvo nam je kazao da mu naš upit nije jasan i zapitkivao pišemo li članak o njemu. Naime, nije mu bilo jasno pišemo li o njemu kao ravnatelju Gimnazije ili privatnoj osobi. Kada smo mu pojasnili da se radi o njegovom sudjelovanju u kampanji Filipa Zoričića, upitao nas je zašto nas to zanima.

Uvidjevši da nastavlja ignorirati vrlo jednostavno pitanje, pitali smo ga je li ne odgovaranje njegova konačna odluka. Ponovno nas je upitao je li priča o njemu kao osobi ili o ustanovi koju predstavlja. Odgovorili smo mu da je svejedno, da je pitanje sasvim legitimno i da njemu preostaje odluka hoće li odgovorili ili neće. Na koncu je odlučio ne odgovoriti, te pritom zaprijetio da objavimo sve što je rekao.

Podsjetimo, slična situacija dogodila se i prošli put kad smo komunicirali. Tada je zahtijevao da njegovo reagiranje "ne bude sitno i u malom kutu u tiskanom izdanju". Sada je reagirao vrlo slično, kao da je netom postao urednik novina.

"Budete li u članku napisali da sam vam uskratio izjavu, zahtijevam i da napišete razloge zašto sam to učinio, onako kako sam ih naveo", uvjetovao je Vujačić. Naravno, ovo što je napisao nismo ni trebali objaviti. Učinili smo to ne bi li upoznali javnost s načinima rada i ophođenja ravnatelja pulske Gimnazije Nikole Vujačića.

Za kraj, na ponovljeni upit, ovaj put o detaljima njegovog sudjelovanja u izradi Zoričićeve stranice i o spornoj fotografiji, Vujačić nije imao odgovora. Isti smo upit poslali i samom Zoričiću, koji također nije odgovorio. Konačno, detalji Vujačićevog angažmana na izborima ostat će tajni i javnosti skroz nepoznati. No, ipak je poznato da je Vujačić slavio Zoričićevu pobjedu u Klubu Uljanik, a ubrzo ga je, slučajno ili ne, naslijedio i postao ravnateljem Gimnazije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini