TURISTIČKU BUDUĆNOST GRADA LABINA

OPORBA TVRDI: Plaže u Rapcu su već krcate, ne može se planirati novi rast kapaciteta

Krcata plaža u Rapcu (B. BIOČIĆ)

Krcata plaža u Rapcu (B. BIOČIĆ)


Nezavisni zajedno ističu da nije obrađeno temeljno pitanje turističke destinacije - kapacitet plaža. Smatraju da su kapaciteti plaža itekako premašeni pa se pitaju do kad će i sa čime Labin i Rabac biti atraktivni kao destinacija, ako se nastavi širenje turističkih kapaciteta većih razmjera

Studija prihvatnih kapaciteta turizma Grada Labina koju je izradio Institut za turizam iz Zagreba je nepotpuna jer ne obuhvaća sva turistička područja i naselja koja još nisu izgrađena, te kao takva ne može predstavljati vjerodostojan strateški dokument, kaže se u dopisu kojeg su Gradu Labinu uputili Nezavisni zajedno, odnosno vijećnici s liste nositelja Silvana Vlačića, Tanja Pejić, Darko Martinović i Silvano Vlačić, nakon provedene javne rasprave o studiji.

Oni nadalje ističu da nije obrađeno temeljno pitanje turističke destinacije - kapacitet plaža. Smatraju da su kapaciteti plaža itekako premašeni pa se pitaju do kad će i sa čime Labin i Rabac biti atraktivni kao destinacija, ako se nastavi širenje turističkih kapaciteta većih razmjera.

Kontradiktorno

Sa studijom nije zadovoljan ni labinski SDP koji je također putem Kluba vijećnika, u kojem se nalaze Daniel Mohorović, Željko Ernečić i Neel Rocco, uputio Gradu svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja. Ocjenjuju pozitivnim što se prvi put u jednom javnom dokumentu priznaje stihijski razvoj Grada Labina na što su, kažu, upozoravali godinama.

Tvrde da je Studija kontradiktorna jer nije u skladu sa Strategijom prostornog razvoja RH kada predlaže širenje turističkih sadržaja na novi prostor, a ne "na korištenje već zauzetog prostora".

Lokalci izbjegavaju Rabac

- Mislimo da nije realno planirati rast turističkih kapaciteta jer je Rabac već dosegao zasićenje. Razvoj turizma ne bi trebao podrazumijevati povećanje smještajnih kapaciteta, tj. povećanje broja kreveta. U studiji se navodi da je procijenjeni maksimalni kapacitet rabačkih plaža 8.850 kupača, što je dosta skromno. Već sada u Rapcu ima evidentiranih 8.546 kreveta, dakle kapacitet rabačkih plaža popunjen je gostima koji su smješteni u Rapcu. Što ako ovom broju pribrojimo goste na području Labina i ostalih općina Labinštine i onda još lokalno stanovništvo? Očito je da već sada u Rapcu nema dovoljno plažnih kapaciteta za sve goste i turiste koji ovdje dolaze. Lokalno stanovništvo u ljetnim mjesecima već izbjegava Rabac i njegove plaže, tvrde SDP-ovci. (PIŠE Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater