ZELENO ZLATO

OLEO DORATO- NAJSTARIJA I JEDINA ULJARA U GRADU PULI: Nije veliki generator prihoda, ali stvara uvjete za život

| Autor: Mihael STOJANOVIĆ
Germano Craizer bivši je mehaničar koji se okrenuo maslinarstvu (M. STOJANOVIĆ)

Germano Craizer bivši je mehaničar koji se okrenuo maslinarstvu (M. STOJANOVIĆ)


U narodu se često čuje pojam zelenog zlata. To zeleno zlato obrađuje se na jedinom mjestu u gradu Puli. Donosimo prilog o uljari Oleo Dorato koja se nalazi na Velom Vrhu. Vlasnik uljare Germano Craizer bivši je mehaničar koji je za Iskru popravljao ekrane za televizore. Pred kraj prošlog stoljeća otvara uljaru, za koju navodi da je jedina u cijelom gradu Puli.

- Vodnjan ima svoju, a ovo je jedina u Puli, navodi Germano. Sama uljara Oleo Dorato nalazi se na kraju Partizanskog puta, na Velome Vrhu, s radnim vremenom od devet sati do ponoći. Djelatno razdoblje uljare je od 1. listopada, a radi maksimalno do početka prosinca. Razlog tomu je što se mijenja vrijeme berbe masline, a tu su i vremenski utjecaji poput topline koji su produžili berbu.  

- Početak je jako dobar, govori.

Sugovornik navodi da pandemija nije imala utjecaj na rad uljare ni po čemu već se sav posao odvija normalno kao i prijašnjih godina, a novina je samo - maska. Posla nakon deset sati navečer nema, pa se uljara ranije zatvara od iskazanog radnog vremena. No, maslinari uvijek mogu nazvati na broj mobitela ako dođu u kasne sate. Nedjelja je dan kada odmaraju, ali ne potpuno, rade od 16 do 20 sati. Nerijetko, u prijašnjim situacijama, znala se dogoditi gužva, stoga su morali ostati do kasno ujutro u prostorijama uljare, ponekad i poslije ponoći.

Uljara Oleo Dorato ima kapacitet obrade maslina do čak dvije tone u jednom satu što označava maksimalan broj od 40 tona koji bi uljarski kapaciteti mogli obraditi u jednom danu. Za litru maslinovog ulja potrebno je 15 kilograma masline, međutim, najviše to ovisi o sorti i podneblju. Vrste maslina koje rastu u Istri jesu istarska bjelica, carbonazza i buža, a njihovo podrijetlo seže u vrijeme Rimljana, koji su ih sadili. Ovisno o rodu maslina daje postotak koji varira od sedam i pol do 13,5 posto ulja. Aktualna je, zbog rupice na plodu prepoznatljiva, maslinina muha. Zaprima li takve masline? Govori kako zaprima premda nekad, navodi vrlo rijetko, masline su neupotrebljive pa ih mora vraćati. To su ipak iznimni slučajevi, a rupica ne smeta. Ulje koje je dobiveno od takvih maslina, ističe, eklatantno je manje kvalitetno.

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of