MASLINARI Zahuktala se berba na Puljštini, vrhunac se očekuje za nadolazeći vikend

OLEO DORATO, JEDINA PULSKA ULJARA "Netko voli pikantno, netko blaže maslinovo ulje, kao što jedni vole plavuše, a drugi crnke"

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
   Nove količine stalno pristižu - uljar Germano Craizer i župnik Milan Mužina  (Z. STRAHINJA)  

Ovo mlado ulje je odlično. Pikantno je! Što je ranija berba to je ulje pikantnije, upravo kako se i meni sviđa. Stvar je ukusa, neki vole i da je blaže, neki čak preferiraju onaj okus, miris i boju ulja po starinski, priča nam vlasnik uljare Oleo Dorato Germano Craizer * Za berbu smo napravili radnu akciju, došli su župljani, napravili smo marendu pa su se šalili da će se više potrošiti nego što ćemo dobiti ulja, ispričao nam je pred uljarom župnik Milan Mužina

 

U jedinoj pulskoj uljari Oleo Dorato, koja ulike melje od prvog dana listopada, kako to i 20-godišnja tradicija nalaže, upravo se prerađuje urod pobran proteklog vikenda i na preradu predan u ponedjeljak ujutro. U subotu i u nedjelju u brojnim su se maslinicima mogli vidjeti berači, berba je tako već uzela maha, a pravu navalu maslinara Puljštine uljari pred svojim vratima očekuju za nadolazeći vikend.

Kako vlasnik Germano Craizer, nakon malo odmora i čišćenja stroja, opet pali pogon da bi krenuo novi ciklus prerade, tako se i maslinari počinju okupljati pred torciom. Iz časa u čas gužva je sve veća, sve više crno-zelenih plodova dolazi na preradu.

Aroma svježine

        - Ovo mlado ulje je odlično. Pikantno je! Inače, što je ranija berba, to je ulje pikantnije, upravo kako se i meni sviđa. A čuj, neki vole i da je blaže, neki čak vole i onaj okus, miris i boju ulja po starinski. Sve je to stvar ukusa, možemo sada pričati je li bolje pikantnije ili blaže, ali to je kao da raspravljamo zašto neki vole plavuše, a drugi crnke, šali se Craizer dok pretače ulje, zeleno zlato, iz kojeg se širi aroma svježine. To je, kako Craizer voli reći, parfem!

U prva dva tjedna listopada uglavnom su prerađivali masline donesene u manjim količina. To su one koje ljudi imaju oko kuće, po nekoliko stabala u dvorištu s kojih uspijevaju pobrati 20-ak kilograma. Kako ih ne tretiraju, tako ih je i oštetila maslinova muha pa ih treba brzo ubrati prije nego same padnu. Takve masline daju i manje ulja, imaju dosta crva pa su i prvi randmani bili ispod deset posto. Kako bilo, tradicija uljare na Velom Vrhu nalaže da su sve masline i svi maslinari dobrodošli - Craizer uz smiješak preuzima sve, bez obzira na količinu.

Najveći randman do sada je bio 13,5 posto. Tek od ovog tjedna očekuju se prvi urodi većih uzgajivača, dakle zdrave i očuvane masline pa će i postoci bit sve veći, a udio ulja će s vremenom samo rasti.

- Sve ovisi o gospodaru maslinika, odnosno kako ih je čuvao i tretirao. Ovisi i jesu li ulike imale puno vode ili su bile bez vode, priča Craizer. Neki maslinari ističu da su plodovi krupniji nego lanjske godine, što je posebno uočljivo na sitnim sortama poput leccina, a razlog vjerojatno leži u vlažnijim uvjetima ovog ljeta u odnosu na prethodne godine. Craizer pak svoje mušterije upozorava da krupniji plod ne znači nužno i više ulja, moguće je da su i puni vode, a voda, naravno, smanjuje udio ulja.

- Za sada su uglavnom stizale male količine, sad će početi i sve veće pa ćemo dobiti i pravu sliku sezone. Vikend koji dolazi bit će udaran, kaže Craizer i otkriva da na preradu stižu ulike i iz Umaga, Poreča, Medulina, sa svih strana Istre, čak i s liburnijskog kraja.

Među Puljanima, koji pred torcio dolaze po dogovoru da bi preuzeli svoje ulje, prepoznajemo i velečasnog Milana Mužinu, župnika pulske Župe svetog Pavla.

Crkveni plodovi

- A da, ove su godine masline lijepo rodile. Ubrali smo 347 kilograma na maslinama u dvorištu crkve na Vidikovcu. Imamo 15 starih i 20 mladih. Te mlade sada imaju pet godina i ove su godine počele rađati, priča nam župnik Mužina.

Crkvene su masline, kako nam Craizer kaže, stigle zdrave i u dobrom stanju, a "platile su se" 12 posto.

- Za berbu smo napravili radnu akciju. Došli su župljani, napravili smo marendu pa su se šalili da će se više potrošiti nego što ćemo dobiti ulja. Važno je da te masline lijepo izgledaju, župljani vole među njima prošetati. Posljednje ih dvije godine niti ne okopavamo, samo pokosimo oko njih, priča velečasni Mužina. No, svećenik masline ne prepušta slučaju niti na milost vremenskim prilikama - agrotehničke mjere, napominje, poput gnojidbe, orezivanja i zaštite treba provoditi.

- Svake dvije godine dopeljem stajskog gnoja iz Žminja. Zato nam i rode tako lijepo, zaključuje velečasni Mužina.


Podijeli: Facebook Twiter








Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater