OD JUČER

ZABRANJENO ODLAGANJE OTPADA I DRŽANJE KANTI NA JAVNIM POVRŠINAMA U CENTRU PULE. Već prvog dana 12 poslovnih korisnika u prekršaju - od idućeg tjedna kreće kažnjavanje

Konobari Bolera i Rustico bara traže alternativno rješenje - da im se omogući korištenje podzemnih spremnika u blizini. Mnogi vlasnici su nakon upozorenja smeće odloženo ispred restorana, kafića ili trgovina sklonili u poslovne prostore

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Evidentičarke Herculanee pregledavaju sadržaj kante restorana Fabbrica (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Evidentičarke Herculanee pregledavaju sadržaj kante restorana Fabbrica (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Od jučer su u primjeni novi raspored i pravila odlaganja te prikupljanja otpada za sve poslovne korisnike koji se nalaze u užem središtu Pule. Novim sustavom im je zabranjeno odlaganje otpada i držanje posuda za sve vrste otpada na javnim površinama. Mogu to činiti tek poslije ponoći te ih vratiti u vlastite prostore najkasnije do 9 sati ujutro. Novim sustavom i rasporedom obuhvaćene su i trgovine koje su obvezne kartonsku ambalažu držati unutar svojih prostorija gdje će ih radnici Herculanee pokupiti od 8 do 9 sati svakog jutra.

U nadzoru provedbe te odluke jučer smo bili zajedno s evidentičarkama usluga u Herculanei Martinom Erak i Vedranom Kramar. Pulsko komunalno poduzeće idući tjedan kreće s naplatom kazni onima koji ne budu poštivali nova pravila, a ovog tjedna se ispituje zašto poslovni korisnici i dalje drže smeće na ulici te ih se upozorava da to ne čine.

HDF

U Studencu su nakon upozorenja uklonili ambalažu s ulice

Nema jedinstvenog odgovora zašto se 12 poslovnih prostora u centru grada već prvog dana primjene odluke nije držalo pravila koje nalaže da svoje smeće ne ostavljaju na ulici. Mnogi od njih su otpad odložen ispred restorana, kafića ili trgovina nakon upozorenja sklonili u poslovne prostore.

Konobari dvaju ugostiteljskih objekata na Giardinima, Bolera i Rustico bara, rekli su službenicama Herculanee da ne žele da kante smrde gostima u kafiću pa su ih smjestili na javnu površinu. Oni traže alternativno rješenje - da im se omogući korištenje podzemnih spremnika u blizini. U susjednom kafiću, Pietas Juliji, također su upozoreni da kanta ne može biti u pješačkoj zoni nakon devet sati.

Ipak, zatečeno stanje na Giardinima nije bilo najgore s kojim su se susrele Martina Erak i Vedrana Kramar. Restorani pored Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i nakon devet sati držali su puno smeća ispred svojih kuhinja. Osim što je smješten u vrlo frekventnoj Kandlerovoj ulici, novootvoreni restoran Fabbrica držao je punu kantu komunalnog otpada, zajedno s najlonskim vrećama punim smeća. Nakon upozorenja, kante i čitavo smeće kuhar tog restorana odmah je uklonio s ceste i smjestio ih unutar restorana.

HDF

Prodavačica Pan Peka uklonila je s ceste smeće

S druge strane ceste, između kioska Tiska i spomenika Reokalifora nalazi se trafostanica oko koje je puno odbačenih najlon vrećica punih smeća. Uočili smo ondje i jednu kantu za komunalni otpad punu otpadaka iz restorana. Galebovi su već počeli bušiti te   vreće ne bi li se dočepali hrane pa se intenzivan smrad ostataka jela širio uokolo. Smrdi prolaznicima Kandlerove, ali i Castropole.

Martina Erak i Vedrana Kramar nisu se dale smesti kada su naišle na kantu na kojoj je bila adresa stambenog objekta. Posumnjale su da su otpaci hrane stigli iz obližnjeg restorana Gladiator's, odnosno tvrtke Miss Love Style j.d.o.o na Usponu Konzula Istranina 2. U tom restoranu tvrdili su da se njih ne tiče to odbačeno smeće iako je zaudaralo sve do njihove terase. Nisu znali odgovoriti gdje je njihova kanta za komunalni otpad.

Evidentičarke usluga u Herculanei imale su posla i na Forumu. Svoje kante za smeće držali su na javnoj površini dva ugostiteljska objekta: Nonno i Sirena. Evidentirani su da su u prekršaju, ali ovog tjedna Herculanea ne naplaćuje kazne pa će se njihovo postupanje pratiti narednih dana.

HDF

U Ulici Sergijevaca su imale posla s različitim problematičnim trgovinama. Trgovine Bipa i Pan Pek su držale kante sa smećem na ulici i nakon devet sati. Radnice tih dućana su se požalile da im kante nisu ispražnjene, no predstavnice Herculanee su ih upozorile da je razlog to što nisu na vrijeme ostavile kante na ulici ili je u njima 'neadekvatan sadržaj' - plastika, papir ili karton.

Djelatnice obiju trgovina su napokon upozorenja predstavnica Herculanee uklonile kante sa smećem sa ulice. Iz Pan Peka su naveli da utorkom neće biti u mogućnosti ostaviti kantu u propisano vrijeme jer otvaraju trgovinu u devet sati. Djelatnice Herculanee su im poručile da nema iznimke te da pravilo nalaže da nakon devet sati kante ne smiju biti na ulici. U Ulici Sergijevaca još je jedna poslovna korisnica ostavila kantu za smeće na ulici, ali ju je ubrzo sklonila nakon dolaska predstavnica Herculanee.

U Studencu su pak odložili kartonsku ambalažu ispred dućana koju su, nakon upozorenja, uklonili.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter