NAJNOVIJE


POVENJAK 2019.

Ocjenivanje u Omišu na domaći način BROJNE MEDALJE ZA ISTARSKE MASLINARE


U organizaciji Udruge maslinara Paićuša iz Piska, u hotelu Brist u Omišu održana je završna svečanost XIII. manifestacije ocjenjivanja kvalitete i kakvoće maslinovog ulja i XIV. ocjenjivanje konzerviranih maslina na domaći način, tradicionalni Povenjak. Ovo popularno druženje maslinara okupilo je i velik broj proizvođača maslinovog ulja, a najviše ih je bilo iz Istre, koji redovito sudjeluju na tom natjecanju. Posebno su brojni bili maslinari iz Krasice kod Buja, koji održavaju prijateljske odnose s maslinarima iz tog dijela Dalmacije, a brojni Dalmatinci sudjeluju na susretu maslinara u Krasici.

Šampion Povenjaka 2019. u kategoriji proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja je Mario Buterin iz Benkovca. Viceprvaci su Josip Čačić iz Benkovca i Joško Veža iz Brista. Najbolje plasirani istarski maslinar je Nino Činić iz Krasice koji je osvojio treće mjesto, a među deset najboljih od istarskih maslinara bili su OPG Lupić Bale (četvrto mjesto), OPG Giancarlo Zigante Plovanija, OPG Silvano Tanger Medulin (oba peto mjesto), sedmi je bio OPG Cossetto iz Krasice kod Buja, dok su na devetom mjestu s istim brojem bodova bila ulja OPG Lupić Bale te Ratko Erlić i Davor Zanini iz Banjola. Na desetom mjestu bilo je ulje OPG Mario Crnobori (Banjole).

Na ovoj smotri sudjelovalo je nešto više od 120 proizvođača maslinovog ulja za koje su dodijeljene 33 zlatne medalje (od toga 21 uljima iz Istre), 40 srebrnih i 3 brončane medalje. Šampion za najbolje ekstra djevičansko maslinovo ulje ocijenjeno među uzorcima uzetim iz trgovine u 2018. godini bilo je ono Agrolagune Poreč, dok je u kategoriji konzerviranih maslina na domaći način OPG Lupić iz Bala dobio titulu viceprvaka.

Službeni dio Povenjaka 2019. počeo je u subotu navečer degustacijom najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja i konzerviranih maslina na domaći način. Uz okuse šampionskih ulja posebno je dojmljiv bio edukativni komentar uzornog maslinara Ivice Vlatkovića iz Novigrada (Dalmacija). Analizu uzoraka i ocjenjivanje maslinovog ulja proveo je Zavoda za javno zdravstvo Split. Istarski maslinari bili su odlično primljeni, a za njih je u nedjelju organiziran zajednički ručak i druženje s domaćinima. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam