NAJNOVIJEAMBICIOZAN PROJEKT

Na Stoji se oprema istarski centar kompetentnosti za ugostiteljstvo i turizam

(M. MIJOŠEK)

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istru, među šest takvih u Hrvatskoj. Slijedi opremanje Centra suvremenim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te kabinetima za strane jezike u zgradi sadašnjeg školskog praktikuma na Stoji, ali i u obližnjoj austrijskoj vili koja je u županijskom vlasništvu i napuštena je od zatvaranja Privatne osnovne škole Jurja Dobrile. U budućem Centru kompetentnosti na Stoji obrazovat će se i usavršavati učenici ugostiteljsko-turističkih škola u Istri, ali dodatno educirati i njihovi profesori i mentori kod poslodavaca, već zaposleni kuhari, konobari i slastičari te nezaposleni na prekvalifikaciji.

Povezivanje s poslodavcima

Danas je tim povodom na Stoji, u praktikumu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, održan radni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva turizma, Istarske županije, Grada Pule, strukovnih škola u Istri, Sveučilišta Jurja Dobrile, velikih hotelijera u Istri i županijske Obrtničke komore. U razgovoru s novinarima državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasio je da su hrvatskom turizmu potrebni vrhunski stručnjaci, a centri kompetentnosti ujednačit će praksu u svim strukovnim školama u regiji te povezati obrazovne institucije i poslodavce, hotelijere i ugostitelje.

- Bit će to živa institucija koja će biti okidač suradnje svih u sustavu, posebno s poslodavcima u skladu s novim zahtjevima na tržištu. To je jedno od dugoročnih rješenja kojima Ministarstvo turizma pokušava riješiti problem nedostatka radne snage u ovom sektoru, uz druge projekte kao što su Stipendije i Dani poslova u turizmu. Ministarstvo zajedno s turističkim tvrtkama trenutno stipendira 420 učenika, a Dani poslova znali su privući po 20-ak tisuća zainteresiranih za rad u turizmu, rekao je Matušić, istaknuvši da će centri kompetentnosti morati dokazati da su samoodrživi, a to će postići prvenstveno u suradnji s poslodavcima.

Ravnateljica škole Orhideja Petković pojasnila je da će se u budućem Centru kompetentnosti obučavati, recimo, i somelijeri za koje još nema formalnog obrazovanja u Hrvatskoj, kao i baristi te drugi novotraženi kadar. "Dogradnjom i novom investicijom na Stoji riješili bismo i prostorne probleme jer škola sada radi u dvije smjene, na dvije lokacije, s jednim praktikumom kuharstva što nije dovoljno za sve naše učenike. Ovdje je i sportska dvorana koju dijelimo s Osnovnom školom Stoja pa učenici moraju jednom ili dvaput tjedno ići iz jednog u drugi dio grada", rekla je Petković, uz napomenu da unatoč tim problemima njihovi učenici s državnih i međunarodnih natjecanja redovito donose medalje.

Župan Valter Flego istaknuo je da se s konkurencijom u turizmu koja nikad ne spava valja boriti ulaganjem u znanje, vještine i kompetencije. "Uspostavom ovog modernog i inovativnog Regionalnog centra kompetentnosti cilj nam je unaprijediti obrazovnu infrastrukturu i programe u turizmu i ugostiteljstvu. Želimo li biti konkurenti, moramo osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, stoga je nužna još snažnija sinergija s obrazovnim sustavom. Upravo je zato stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju", kazao je Flego. Da će budući centar na Stoji biti platforma suradnje javne uprave, školstva i gospodarstva, ustvrdila je i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci.

Natječaji do kraja godine

U listopadu očekuje se raspisivanje natječaja za infrastrukturu i opremanje ukupno 25 centara kompetentnosti u pet djelatnosti (projekt CEKOM) kojima će na raspolaganju biti po 30-ak milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Do kraja godine planira se i objava drugog natječaja, za tzv. "soft aktivnosti" u što spada razvoj i osuvremenjivanje obrazovnih programa te jačanje kompetencija nastavnika i polaznika. Ova sredstva stižu iz Europskog socijalnog fonda koji pokriva 85 posto, dok s 15 posto sudjeluje država, a centri na ovom natječaju mogu očekivati po 50-ak milijuna kuna potpore. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam