DAN SJEĆANJA

OBILJEŽJE GENOCIDA U SREBRENICI OSMISLILA JE PULJANKA JASMINA ČAMDŽIĆ: U Bosnu sam došla da bih napravila cvijet

| Autor: Lara BAGAR

Odlučila sam da ću uraditi 8.372 cvijeta koliki je broj stradalih u Srebrenici. Kad sam ispunila taj zadatak shvatila sam da je puno više stradalih u Bosni i odlučila sam da ću cvijet raditi dok me ruke i oči služe za sve poginule nevine ma gdje bili, zaključila je naša Jasmina koje će uskoro iz Tuzle doći u posjet rodnoj Puli

 

Danas će mnogi u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, na svom reveru nositi simboličan bijeli cvijet. Cvijet Srebrenice ili cvijet Sjećanja, neslužbeni je simbol u znak sjećanja na žrtve genocida koji se dogodio u Srebrenici.

Njegovih 11 bijelih latica simbolizira dan kada je zločin počinjen, bijela boja simbolizira nevino stradale ljude, a zelena sredina nadu za mir, nadu da se takve strahote više nikada nikome ne dogode. Cvijet sjećanje izrađuju žene u Gračanici, okupljene u Udruženje "Gračaničko keranje". Nema cijenu i nije na prodaju. Cvijet koji se prenio diljem svijeta kao simbolično obilježje stradanja nevinih Bošnjaka u Srebrenici i koji nose mnogi svjetski političari i poznate osobe od Angeline Jolie do papa Franje osmislila je Puljanka Jasmina Čamdžić.

Ljubav je odvela u Bosnu

A sve je krenulo iz ljubavi koja je Jasminu Čamdžić, rođenu Puljanku, 1994. godine odvela u Gračanicu, kada su svi željeli pobjeći iz vihora rata. "Krenula sam iz tako lijepog grada u rat samo iz ljubavi prema čovjeku koji je bio poseban i koji se tada nalazio na ratištu. Putovala sam putem spasa, tako su ga zvali, dva dana i dvije noći i napokon stigla u razrušenu Bosnu. Naša ljubav je bila posebna i koju rijetko tko doživi i o njoj mnogi pričaju. U Gračanici sam se udala i počela novi život. Ja sad znam reći da sam u Bosnu došla da bi napravila cvijet", priča Jasmina o svom putu ljubavi. Topla dobrodošlica i druženje s vrijednim ženama iz tog kraja za Jasminu je bila prilika da i sama izrazi kreativnost, te pokaže što zna i koliko može.

- Bavila sam se ručnim radovima pa sam se pridružila udruženju Gračaničko keranje čim je osnovano i kad je reis efendija Mustafa Cerić došao na ideju da se napravi cvijet kojim će se predstaviti stradanje u Srebrenici tu ideju je poklonio udruženju Gračaničko keranje. Cvijet je u sebi trebao imati bijelu i zelenu boju i simboliku 11, a to je dan stradanja u Srebrenici. Pošto sam ja već uspješno surađivala sa predsjednicom udruženja Azeminom Ahmedbegović ona me je kontaktirala i prihvatila sam s ponosom. Za par dana uradila sam nekoliko uzoraka od kojih je baš ovaj cvijet odabran", priča nam ova rođena Puljanka o izradi simbola koji će podsjećati na žrtve genocida u Srebrenici.

Otkucaji srca

- Cvijet se nosi isključivo na lijevoj strani jer na toj strani se nalazi srce. Tu su otkucaji srca. A ja često znam reći zato što je nastao iz srca nosi se kraj srca, još uvijek će emotivno.

- Prve godine kad je bila podjela cvjetova, ustajala sam u šest ujutro i lijegala u jedan u dva noću. Radila sam i nikad mi nije bilo dosta, jer sam htjela da još neko nosi… “. Svaki ovaj cvijet, kaže Jasmina, sjećanje je na jednu osobu čije srce više ne kuca. "Prva podjela cvjetova bila je 2011. godine i nisam očekivala da će biti tako prihvaćen. Odlučila sam da ću uraditi 8.372 cvijeta koliki je broj stradalih u Srebrenici. Kad sam ispunila taj zadatak shvatila sam da je puno više stradalih u Bosni i odlučila sam da ću cvijet raditi dok me ruke i oči služe za sve poginule nevine ma gdje bili, zaključila je naša Jasmina koje će uskoro iz Tuzle doći u posjet rodnoj Puli.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater