SVE JE PO ZAKONU, ALI…

NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ NA PULSKOM GROBLJU - DVIJE SU OSOBE POKOPANE U ISTOM GROBU Romano Vošten: Moja žena nije vreća krumpira!

Barbara Božac Labinjan, kći "susjeda" pokojne Voštenove žene, prije dvije godine zatražila je ekshumaciju ne bi li tijelo oca premjestila u nišu koju je kupila. Međutim, to nije moguće bez Voštenovog odobrenja s obzirom da prije toga, logično, treba ekshumirati tijelo njegove supruge

| Autor: Marcello ROSANDA
Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)

Ilustracija (Snimio Duško Marušić Čiči)


"Kada smo došli na pogreb primijetio sam da lijes moje žene spuštaju u već zauzet grob, i to na drugi lijes. Mrtvo-hladno, kao vreću krumpira. Još je k tome pokopana na svega 20-30 centimetara od površine. Svi smo to vidjeli", počinje svoju priču Romano Vošten, umirovljenik iz Pule, koji je, kaže, prije skoro dvije godine doživio veliku nepravdu i neugodno iskustvo prilikom pokopa supruge na pulskom Gradskom groblju.

Komunalno polje

Supruga mu je umrla 5. lipnja 2019. te je 7. lipnja pokopana na komunalnom polju pulskog Monte Ghira. Međutim, lijes je spušten u grob u kojem se već deset godina nalazio - drugi pokojnik.

- Nakon par mjeseci, kada sam došao k sebi, više sam puta pitao je li moguće premjestiti moju ženu u drugi grob, također komunalni, gdje bi bila sama. Znate, malo je nezgodno da palim svijeću i donosim cvijeće na tuđi grob, kaže Vošten i napominje da mu se od tada iz Uprave groblja nitko nije javio.

No, ubrzo je Barbara Božac Labinjan, kći "susjeda" Voštenove žene, zatražila ekshumaciju ne bi li svog oca premjestila u nišu koju je kupila.

- Ubrzo će biti dvije godine otkako je moj otac trebao biti prebačen u nišu koju smo kupili. Ekshumirali su ga par dana prije ukopa gospođe Vošten i ustvrdili da je tijelo još očuvano. Rekli su da ga zato nije moguće prebaciti drugdje, već da se mora, po zakonu, ostaviti pokojnika u grobu i čekati još deset godina. Međutim, morali su otvoriti lijes i čekati da tijelo dođe u stanje pogodno za polaganje u nišu. Ne znam zašto to nisu napravili, ali znam da je to predviđena procedura. Također, rekli su da će taj dan u taj isti grob biti pokopana jedna gospođa. I to je protuzakonito, kaže Božac Labinjan.

Kako bilo, ekshumacija njezina oca nije moguća bez Voštenovog odobrenja s obzirom da prije toga, logično, treba ekshumirati tijelo njegove supruge.

- Kada sam ih molio da premjeste moju ženu, nisu htjeli. Sada ja imam svoje uvjete. Pa nije moja žena vreća krumpira! Uostalom, ne želim da se ona tako brzo vadi iz groba. Ako imam pravo na to da bude u komunalnom grobu sljedećih deset godina, tako mora biti, tvrdi Vošten.

Romano Vošten

Romano Vošten

Nakon toga su mu, kaže, obećali pokloniti veliku nišu da bi mu dan poslije rekli da ipak mora tu istu nišu kupiti, odnosno platiti razliku cijene male i velike niše.

- Cijenu male niše bi mi "poklonili" a ja bi trebao platiti razliku. Ne želim pristati na to. Nisam pogriješio. Ako su oni pogriješili, ja to razumijem, ljudski je griješiti, ali neka onda tu grešku isprave. Ako ne pristanu na moje uvjete, ići ćemo na sud jer imam osnove za tužbu. Užasno me potreslo to što trpim zbog greške koja se ne ispravlja. Ponavljam, svi griješimo, ali onda grešku treba ispraviti čim prije i sa što manjim posljedicama, zaključuje Vošten.

Iznimka, ali se događa

Obje obitelji pokojnika kažu da je tadašnji voditelj groblja na bolovanju od dana pokopa gospođe Vošten.

- Na koncu priče, situacija je takva da će moj otac narednih deset godina biti bez oznake na grobu, bez grobnog mjesta i ispod drugog pokojnika, iako sam već kupila grobno mjesto, zaključuje naša sugovornica i najavljuje tužbu protiv Uprave groblja.

Iz Monte Ghira potvrđuju da je pokojni Maurizio Labignan umro 16. srpnja 2008. te je na temelju zahtjeva obitelji pokopan u komunalno polje.

- Nakon toga obitelj pokojnika kupila je pravo korištenja male niše za urne i kosti te podnijela zahtjev za redovnu ekshumaciju da bi se premjestili posmrtni ostaci. Dana 7. lipnja 2019. na ekshumaciji utvrđeno je da tijelo pokojnika nije "istrošeno" te da se ne može premjestiti u malu nišu koju je obitelj kupila. Voditelj groblja Drago Glumac i obitelj pokojnika postigli su dogovor da će tijelo pokojnika ostati na istom mjestu sljedećih deset godina te da će se tada ekshumacija ponoviti, kažu iz Monte Ghira.

Ističu da se ovdje radi o iznimci, ali ne i o potpuno neuobičajenoj situaciji. Naime, u pojedinim slučajevima tijelo pokojnika i nakon proteka više godina ne bude takvog stupnja "istrošenosti" da se može premjestiti u malu nišu te se u tim situacijama najčešće ekshumacija ponovi nakon deset godina, zaključuju iz Monte Ghira.

Darko Buršić, direktor Monte Ghira (Snimio Neven Lazarević)

Buršić: Nije protuzakonito, a Vošten je pristao na to

Direktor Monte Ghira Darko Buršić kaže da nije protuzakonito staviti dva pokojnika u isti grob te da je Romano Vošten pristao na takvo rješenje. No, kaže i da je za eventualnu pogrešku odgovoran tadašnji voditelj groblja. "Nije mi jasno gdje je problem. Ako netko misli da je oštećen, neka nas tuži. Međutim, ne može nas se tako ucjenjivati", zaključuje Buršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini