istražuje INSPEKCIJA

SLUČAJ NESTALIH LIJEKOVA U VRIJEDNOSTI DVA MILIJUNA KUNA. Ravnateljica pulske Opće bolnice Irena Hrstić objasnila što se moglo dogoditi

Nastaje razlika u količini naručenog i utrošenog lijeka pa tako ulazna cijena nije identična izlaznoj cijeni, onoj koja je fakturirana u liječenju za tog konkretnog pacijenta", pojasnila je Hrstić

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Tek što je izašla iz medijskog fokusa u slučaju Čavajda, Klinička bolnica Sveti Duh ponovno se našla u središtu pažnje. Naime, Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak je priopćilo da u tu zagrebačku bolnicu šalje farmaceutsku inspekciju s ciljem utvrđivanja činjenica o potencijalnom nestanku lijekova vrijednih dva milijuna kuna. Da bi se rasvijetlio novonastali slučaj, nadležno je ministarstvo zatražilo očitovanje bolnice Grada Zagreba te će uz farmaceutsku inspekciju Ministarstva poslati i inspekciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Dodao je i da za svaku ustanovu u sustavu zdravstva vrijede isti zakoni te da svaki rukovoditelj ustanove mora odgovorno upravljati svim procesima, uključujući i financijske.

"Teško mi je procijeniti konkretan slučaj, jer ne znam detalje, ali teoretski je moguće da se radi samo o administrativnom manjku", komentirala je ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić, dodavši da je u teoriji to posebno moguće ukoliko se radi o lijekovima koji se doziraju prema težini pacijenta, a ambalaža lijeka je veća nego je potrebno za pojedinog pacijenta. Isto vrijedi, navodi, i ako se radi o lijeku koji nakon otvaranja mora biti iskorišten u nekom kraćem roku, jer taj višak lijeka koji je korišten i plaćen financijski tereti poslovanje bolnice, ali nije upotrijebljen u potpunosti. "Nastaje razlika u količini naručenog i utrošenog lijeka pa tako ulazna cijena nije identična izlaznoj cijeni, onoj koja je fakturirana u liječenju za tog konkretnog pacijenta", pojasnila je Hrstić.

Na upit je li i u OB Pula započela najavljena financijska analiza Ministarstva zdravstva, ravnateljica Hrstić odgovorila je da pulska bolnica Ministarstvu redovito šalje mjesečne izvještaje o poslovanju.

"Šalju se podaci o financijskom poslovanju, ali i o izvršenju posla. Redoviti mjesečni izvještaji poslovanja su i obvezni dio dnevnog reda sjednica Upravnih vijeća bolnice, pa tako i naše", navela je Hrstić dodavši da njoj osobno nije poznato koji segment analitike financijskog poslovanja bolnica je trenutno aktualan, no o svim aktivnostima koje su u tijeku, Ministarstvo zdravstva uobičajeno šalje upite na koje OB Pula povratno dostavlja podatke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater