BESPLATNO, ALI NEMA INTERESA

(NE) TRAŽE SVOJE MJESTO NA TRŽIŠTU RADA U Puli se ove godine za kuhara i konobara prekvalificiralo tek troje nezaposlenih

| Autor: Borka PETROVIĆ

Dobili smo natječaj za Pulu, Labin, Umag i Poreč, a tijekom dvije godine školovalo se 30-ak osoba u prošloj, dok je ove godine u Puli programe završilo tek troje njih. U Poreču je bilo nekoliko polaznika za masera, dok se u Umagu za priprematelja pizze nitko nije niti javio, kaže ravnatelj Pučkog učilišta Pula Aleksej Mišan

Kao priprema radnika za zapošljavanje u 2019. godini Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Pula je u 2018. godini u obrazovanje uključio 84 osobe, i to u zanimanjima vezanima za djelatnost turizma i ugostiteljstva (konobari/ice, kuhari/ice, pomoćni kuhari/ice, priprematelji/ice pizze) za potrebe rada u wellness centrima (maseri/ke), prometa (vozači/ice C i E kategorije) te zanimanja koja su vezana uz informatiku, što je posebno interesantno mladim osobama (AUTO CAD operateri/ke i web dizajneri/ice).

Sve plaćeno

Također su, putem edukacije za ECDL, radili na podizanju informatičke pismenosti za dugotrajno nezaposlene osobe, osobe starije dobi i osobe s invaliditetom, čime su, navode iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, željeli podići razinu kompetencija osoba koje imaju neki od faktora otežanog zapošljavanja te kao oblik aktivacije za uključivanje na tržište rada.

- Od ukupnog broja osoba koje su bile uključene u obrazovanje njih 37 je zaposleno, no pravi rezultati zapošljavanja nakon obrazovanja tek će se vidjeti. Naime, obrazovanje je za velik broj programa započelo u prošloj godini, a završava u ovoj godini te su neki od onih koji su završili u procesu posredovanja i upućivanja poslodavcima, navode sa Zavoda.

Važno je naglasiti da troškove obrazovanja u potpunosti snosi Zavod. Za svakog polaznika financira se trošak u ustanovi koja provodi obrazovanje, a polaznik za vrijeme školovanja ima financirane putne troškove i prima novčanu pomoć. Ta se pomoć isplaćuje prema definiranom kalendaru radnih dana, a najviši mjesečni iznos ne smije premašivati 50 posto minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, odnosno 1.500 kuna.

Na pitanje tko se može uključiti u obrazovanje, odgovaraju da to može učiniti svaka osoba koja je prijavljena u evidenciju nezaposlenih, a želi promijeniti karijeru ili nadograditi svoje vještine i kvalifikacije.

- Zavod financira one programe koji su nedostajući na tržištu rada, a time je i prognoza zapošljavanja nakon obrazovanja dosta velika. No, voljeli bismo kada bi i interes nezaposlenih za obrazovanjem bio veći, priznaju sa Zavoda.

Nisu se usrećili

Osposobljavanja nezaposlenih osoba u 2019/2020. provodit će se dalje prema definiranom planu, a u tijeku su postupci odabira obrazovnih ustanova te psihološka i medicinska obrada nezaposlenih osoba. Tijekom 2019. i 2020. na pulskom će se Zavodu nuditi osposobljavanje za zanimanja u turizmu - pomoćni kuhar/kuharica, pomoćni konobar/konobarica, priprematelj/ica pizza, pomoćni slastičar, barmen. U uslužnim djelatnostima to su zanimanja maser/maserka, pomoćni vrtlar/vrtlarica te radnici na razvrstavanju otpada. Što se tiče branše graditeljstva, zainteresirani će se moći obrazovati za pomoćnog fasadera, pomoćnog zidara ili tesara i rukovatelja građevinskih strojeva te, u djelatnosti prometa, za vozača motornih vozila Ci E kategorije.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of