gdje je tu logika?

Natura Histrica nemoćna pred zagađivačima:  ŠIJANSKA ŠUMA I DALJE SE KRCA SMEĆEM, A RECIKLAŽNO DVORIŠTE IZA UGLA

Reciklažna dvorišta koja za Puljane postoje u Valmadama i u Metisu, preuzimaju i razvrstavaju čak 33 vrste otpada, što je zapravo sav sortirani otpad koji imamo u domaćinstvu

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Šijanska šuma

Šijanska šuma


Baš kao u gotovo svakom zelenom kutku u gradu i njegovoj okolici, divljih deponija i odlaganja svakojakog otpada nije pošteđena niti Park šuma Šijana. Iako omiljena rekreacijska zona, omiljeno šetalište obitelji s djecom, ali i drugih zaljubljenika u prirodu, očito je postala omiljena zona i za bacanje otpada.

Ni rampe ne pomažu

Na taj problem ukazali su još lani iz Javne ustanove Natura Histrica koja skrbi o Šijanskoj šumi na temelju ugovora potpisanog s Gradom Pulom. Već tada su, naime, govorili kako su samo za sanaciju tih divljih odlagališta neplanirano potrošili nekoliko desetaka tisuća kuna, koje su svakako mogli utrošiti daleko svrsishodnije.

Šijanska šuma

Iako se činilo da će rampe i zatvaranje prilaza učiniti svoje, sada je jasno da neće. Naime, problem s divljim deponiranjem smeća u Park šumi Šijana ponavlja se iz mjeseca u mjesec te su u JU Natura Histrica s pravom ogorčeni jer ekološkim huljama ne znaju kako stati na kraj.

Ističu pritom kako bi tim šporkuljama, koje očito ne mare niti za zelenilo, niti za ljude, a niti za nečije troškove, bilo svejedno kada bi otpad odnijeli u reciklažna dvorišta koja su, da apsurd bude veći, tek par stotina metara udaljena od Šijanske šume, a građanima ionako ne naplaćuju odlaganje do tri kubika smeća godišnje, koliko vrijedi, primjerice, za građane Pule. No, situacija je gotovo ista i u reciklažnim dvorištima na području čitave Puljštine. Ta ista reciklažna dvorišta koja za Puljane postoje u Valmadama i u Metisu, preuzimaju i razvrstavaju čak 33 vrste otpada, što je zapravo sav sortirani otpad koji imamo u domaćinstvu.

Šijanska šuma

Primaju 33 vrste otpada

Preuzimaju čak i građevinski otpad koji, napominju, mora biti čist, a ukoliko nije, tada ga Puljani mogu, i opet besplatno, odvesti na Valmarin. Jedino što se ne preuzima je miješani komunalni otpad, koji se ionako odlaže u preuzete kontejnere, ali to i nije sadržaj odbačenih stvari na divljim deponijima. Uglavnom je tu glomazni otpad, građevinski materijal, drvenarija, igračke pa čak i odjevni predmeti. Tužno! No, rješenje se ne nazire i ovaj će problem očito postojati sve dok ljudi ne osvijeste da zagađuju svoj okoliš i okoliš svoje djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom