Izbjegnuta tragedija

Nakon razvaljivanja autobusne stanice na Verudi: NESREĆE SU NA "S" KRIVINI ČESTE, SVAKO MALO NETKO IZLETI S CESTE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

U prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 4 sata nitko nije ozlijeđen. Vozač je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih alkoholom, automobilom prešao na nogostup te udario u kućicu stajališta autobusa, izvijestili su iz policije * Grad će za uništenu nadstrešnicu tražiti namirenje štete po polici počinitelja

U petak ujutro pri izlijetanju sivog Golfa na "S" krivini na Verudi, koji je vozio mladić pod znatnim utjecajem alkohola, razvaljena je nadstrešnica autobusne stanice. Sreća je da se nesreća dogodila u 4 sata, kada ne voze autobusi niti se očekuje ikoga vidjeti na stanici i pločniku - da nije bilo tako, mogao je to biti Pulski crni petak!

I gradska imovina

- U prometnoj nesreći koja se dogodila u petak oko 4 sata u Puli nitko nije ozlijeđen. Nesreća se dogodila kada je 24-godišnji bosanskohercegovački državljanin, pod utjecajem alkohola od 1,71 promila, upravljao Volkswagen Golfom registarske oznake iz BiH kolnikom Tomasinijeve ulice. Dolaskom do raskrižja s Gundulićevom ulicom vozač je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih alkoholom, automobilom prešao na nogostup te udario u kućicu stajališta autobusa. Zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama protiv vozača je pokrenut prekršajni postupak, izvijestila nas je Nataša Rogić, policijska službenica za odnose s javnošću.

Epilog nesreće je oštećen osobni automobil, ali i uništena gradska imovina. Hoće li se šteta, nastala u trenutku kada se obijesna vožnja u znatno alkoholiziranom stanju otela kontroli, zaista morati namiriti iz gradskog proračuna? Nadstrešnice se na pulskim stajalištima financiraju iz gradske kase, ne iz kase javnog prijevoznika, a iz gradskog Odsjeka za informiranje doznajemo da će u ovom slučaju pulska uprava tražiti od policije zapisnik da bi se šteta naplatila s police počinitelja.

Na cesti i u obližnjem dvorištu stambene zgrade u Tomasinijevoj ulici vozač Golfa ostavio je popriličan nered. Pulski su komunalci u jutarnjima satima pokupili više vreća slomljenog i razmrvljenog stakla.

- Sva je sreća da je bilo u noći i da nije bilo ljudi na trotoaru, ubili bi nekoga. Pa pogledajte što je to! U četiri sata probudio me strašan udarac, u mraku ništa nisam vidjela pa sam izašla misleći da je netko razbio moj auto, priča nam stanarka obližnje zgrade koja se nije željela predstaviti za novine.

Nagledali se nesreća

- Taj je auto skroz ušao pod nadstrešnicu, srušio je, tu uokolo sve je bilo puno stakla i još ga ima. Vidjela sam još neke dečke pa zaključujem da ih je bilo više u autu, bila je policija i hitna pomoć, ali očito nitko nije ozlijeđen s obzirom da je hitna dugo tu stajala. Da je netko stradao, brzo bi odjurila, zar ne, priča nam stanarka Verude.

Ovo se susjedstvo nagledalo nesreća. Obično kontrolu nad vozilom gube vozači koji iz pravca tržnice na Verudi prema Bulevaru prebrzo uđu u zavoj kod nekadašnjeg kafića "Doc". Dok povrate kontrolu, već su na trotoaru ili, još gore, u autobusnoj stanici.

- Ma bilo je nesreća ovdje i prije, kako ne. Tu često izlijeću autima, sruše dolje i ovaj rasvjetni stup na pločniku, a znali su više puta i prometni znak pokupiti. A, čuj, uđu autom u onaj velik zavoj - brzina ili se popije malo - pa izgube kontrolu i izlijeću ovdje, priča nam Ivo iz susjedstva.

Iz gradske uprave nastojali smo doznati koliko košta jedna takva autobusna čekaonica te koliko se godišnje troši na popravak i zamjenu slične urbane opreme koja stradava u prometnim nesrećama ili u vandalskim ispadima. No, točan odgovor o troškovima nismo dobili.

- Grad Pula je obaviješten o šteti i tijekom prijepodneva su uklonjeni dijelovi koji su uništeni u prometnoj nezgodi. Sljedećeg tjedna kontaktirat ćemo proizvođače da bismo vidjeli je li nadstrešnicu moguće popraviti, ili je neophodno nabaviti novu, poručili su iz gradskog Odsjeka za informiranje.

S obzirom da je na pločniku već izgrađen temelj, nova nadstrešnica trebala bi biti u istim dimenzijama kao i prethodna.

Ulice nisu piste!

- Kako se na lokaciji nalazi i svjetleća vitrina, u kontaktu smo s tvrtkom Europlakat koja ima ugovor s Gradom. Postojeći dijelovi nadstrešnice će se još dodatno osigurati, poručili su s Foruma.

Gradske ulice nisu pista! Mada zvuči uzaludno to iznova ponavljati, iskrivljene metalne cijevi čekaonice otkrivaju kojom je brzinom i silinom Golf letio preko pločnika. Da, strašna se tragedija u petak na "S" krivini mogla dogoditi, samo da su se okolnosti malo drugačije posložile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini