GOLUBOVI, GALEBOVI, ČVORCI...

NAJLJEPŠA ULICA U CENTRU PULE U OKOVIMA PTIČJEG IZMETA (2) Evo što na prozivke građana kaže Grad

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Rub ulice čiste prodavačice (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Jedna građanka prije nekoliko se dana zapitala kada je strogi centar grada zadnji put opran mlazovima vode. Naime, primijetila je da svako jutro na putu prema poslu prolazi Flanatičkom ulicom i ispred prodavaonice dječjeg Benettona nailazi na hrpice ptičjeg izmeta, vjerojatno golubljeg. Ptice su se, po svemu sudeći, nastanile na krovu i, jasno, obavljaju nuždu ravno ispred izloga, moguće i na glave slučajnih prolaznika.

Da su same primorane čistiti prljavu i smrljivu ulicu požalile su se i okolne trgovkinje.

- Djelatnici Herculanee na terenu su ustanovili izmet golubova zbog gnijezda koje su napravili na krovu zgrade u Flanatičkoj ulici. Djelatnici Čistoće Flanatičkom ulicom redovito prolaze i održavaju je čistom i urednom. Budući da su danas vidljivi tragovi čistilice, detaljnije nisu vršili čišćenje, odgovaraju iz gradske uprave.

Pozorniji čitatelji sjetit će se da se puno gori problem pojavio prije više godina na Giardinima, koji su bili doslovno oblijepljeni izmetom i perjem. Bio je to nadrealan prizor: dok su gosti sjedili na terasama kafića, istovremeno su mogli uživati u ptičjem miomirisu, iako ne isključujemo mogućnost da je netko udahnuo i paperje. Problem su tad stvarali čvorci kojima je Grad stao na kraj postavljanjem zvučnika iz kojih se periodično širilo glasanje ptice grabežljivice. Čvorci su napokon odletjeli s Giardina i preselili se - u Kolodvorsku ulicu. Sada tamo krešte stanarima i zalijevaju im parkirane automobile.

Problem u Puli predstavljaju i galebovi koji su se nakon zatvaranja Kaštijuna preselili u grad, gdje doslovno otimaju prolaznicima marendu iz ruku. Njihova populacija trebala bi se smanjiti postavljanjem lažnih jaja, kao što je to učinio Poreč. Na predstavljanju projekta kontrole i suzbijanja populacije galeba klaukovca u Gradskoj palači ovog proljeća, Branko Jurić iz Veterinarske stanice u Poreču upozorio je da na području Pule obitava od 2.200 do 2.500 galebova klaukovaca. Do tog se broja došlo lanjskim monitoringom, odnosno prebrojavanjem galebova na Kaštijunu.

Jurić drži zabrinjavajućom činjenicu da 250-300 ptičjih parova živi na gradskom području. Galebovi su, kazao je tad, postali gradske ptice koje se ne boje ljudi. Najviše gnijezda evidentirano je na Vidikovcu, Verudi, Verudeli, potom u Šijani i na Kaštanjeru te u samom centru grada. Idealna staništa pronašli su na ravnim krovovima nebodera, na staroj robnoj kući, a najviše ih je oko tržnice, škola, vrtića i hotelskih objekata, odnosno izvora hrane.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater