MENSTRUALNO SIROMAŠTVO

Na Sveučilištu od utorka besplatni ulošci, ali ne i u pulskim osnovnim školama

Za 1.377 učenica u 11 pulskih osnovnih škola za besplatne uloške trebalo bi se izdvojiti 291.650 kuna. U ovom trenutku toliki iznos sredstava nije se uspio ugraditi u proračun. Razgovarat će se s predstavnicima škola i vidjeti što oni misle, na koji način bi se moglo optimalno pristupiti tom pitanju, napominju iz Grada Pule

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)

Ilustracija (Foto arhiv Glasa Istre)


Potaknut istraživanjem o menstrualnom siromaštvu koje je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile pokrenuo je društveno odgovorni projekt UNIPU Menga. Njime će se, objašnjavaju, već od utorka, 25. siječnja, osigurati besplatne menstrualne potrepštine svim osobama koje menstruiraju na pulskom Sveučilištu. Namjera je, vele, podići razinu menstrualnog znanja u i ukloniti sram i stigmu vezanu uz mjesečnicu. Iz Zbora najavljuju da će za besplatne menstrualne potrepštine (ulošci i tamponi) biti dostupni u sanitarnim čvorovima svih pulskih fakulteta, menze, referade i Rektorata. Usto, 24. siječnja u 17 sati najavljuju tribinu "To sam ja", kojom će se obilježiti početak projekta.

Istraživanje PaRitera, provedeno koncem 2020. godine na uzorku od 6.084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju, pokazalo je, naime, da i Hrvatska spada u skupinu zemalja u kojoj vlada menstrualno siromaštvo. Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.

Prema navedenom istraživanju, više od trećine ispitanica (36,4 posto) navelo je da im se događa da moraju kupiti manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene, pri čemu 8,3 posto navodi da je to često, a 28,1 posto - ponekad. Više od 10 posto ispitanica navelo je da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština koje su potrebne da bi ih mogle promijeniti kad god žele (11,9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine. Njih 10 posto bilo je u situaciji da si ne može priuštiti lijekove za smanjenje menstrualne boli, a 8,8 posto je navelo da im se događa situacija da uložak (tampon) ne promijene duže od 6-8 sati jer si ne mogu priuštiti više menstrualnih potrepština. Manji udio ispitanica bio je u situaciji da su morale posuditi menstrualne potrepštine od prijateljice ili nekog drugog jer si ih nisu mogle priuštiti (4,7 posto).

Prva je s podjelom uložaka krenula Rijeka, u osnovnim školama čiji je osnivač Grada, i to od ovog polugodišta. Kakva je situacija u pulskim osnovnim i srednjim školama?

Iz Grada Pule odgovaraju da je od škola, kojih je osnivač, zatražio da iskažu potrebe za higijenskim potrepštinama, odnosno za učenice ponajprije viših razreda osnovnih škola.

"Prema ukupnom izračunu, za 1.377 učenica u 11 osnovnih škola iznos koji bi se trebao izdvojiti za besplatne uloške je 291.650 kuna. U ovom trenutku toliki iznos sredstava nije se uspio ugraditi u proračun, međutim, smatramo da je u svakoj iskazanoj potrebi nužno napraviti pomake i vidjeti na koji način i kojim modelom bi, u skladu s mogućnostima, Grad u idućem razdoblju mogao doprinijeti. Razgovarat će se s predstavnicima škola i vidjeti što oni misle, na koji način bi se moglo optimalno pristupiti tom pitanju. Kada budemo imali konkretnije podatke, analize i mišljenja, moći će se podrobnije govoriti o mogućim rješenjima. Tada će se i prezentirati svima kojima je potrebno", odgovaraju o tom pitanju iz Gradske palače.

        Na pitanje planira li i Istarska županija uvesti besplatne uloške u srednje škole čiji je osnivač, iz Županije odgovaraju da su osnivač 25 osnovnih škola u 19 općina i gradovima Vodnjanu (1), Novigradu (2), Bujama (2) i Buzetu (1), kao i 21 srednje škole i Učeničkog doma Pula.

"U srednjim školama na području Istarske županije ima 3.222 učenika i 3.125 učenica. U većini srednjoškolskih ustanova, čiji je osnivač Istarska županija, učenice u slučaju potrebe higijenske potrepštine mogu dobiti u tajništvu škole, kod stručnih suradnika ili su potrepštine dostupne u sanitarnom čvoru", bilo je sve što su nam o ovoj osjetljivoj temi odgovorili iz Istarske županije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini