FACEBOOK OBRAĆANJE

MOŽE LI ISTRA BITI IZNIMKA? Stojanović: Mi ne zagovaramo strože mjere. Miletić: Nadam se da neće doći do zatvaranja

| Autor: Chiara BILIĆ
Boris Miletić i Aleksandar Stojanović

Boris Miletić i Aleksandar Stojanović


"U ovom trenutku ne zagovaramo uvođenje strožih mjera", poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, dr. med. Aleksandar Stojanović, današnji gost Facebook konferencije pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji tim putem svakog tjedna građane i građanke informira o lokalnim aktualnostima o koronavirusu.

Nove, oštrije epidemiološke mjere, koje je u ponedjeljak najavio Nacionalni stožer, a o kojima je danas, na dan kada je i u Hrvatskoj i Istri oboren rekord broja novozaraženih osoba raspravljao uži kabinet Vlade, u fokusu su interesa građana i građanki. Danas ujutro ipak nije bilo poznato o kakvim je mjerama točno riječ, osim da do potpunog lockdowna, nalik onomu za vrijeme prvog vala, neće doći.

Iako će se odluka o možebitnom zatvaranju ugostiteljskih objekata, kina, teretana i škola te drugim ograničenjima donositi na nacionalnoj razini, Miletić je naglasio da je "zatvaranje svega krajnja mjera" i da se nada da do toga neće doći. Javljanje je završio podsjetnikom o epidemiološkim naputcima na snazi i apelirao na građane i građanke da ih poštuju.

- Time štitimo naša radna mjesta, ekonomiju. O našoj odgovornosti ovisi uvođenje daljnjih mjera. Nitko ne želi potpuni lockdown, budimo odgovorni da do toga ne dođe, kazao je.

Većina pitanja bila je ipak upućena Stojanoviću.

- Brojevi su nam veliki, ali su, da tako kažem, stabilno veliki. Oni se u dnevnom rasponu kreću od 60-ak do 80-ak novozaraženih, koliko smo ih imali danas. Nama su najveći izvor zaraze bliski obiteljski kontakti i privatna druženja. Odgovornim ponašanjem ljudi, smanjivanjem obiteljskih druženja, smanjili bismo i broj novozaraženih osoba, rekao je Stojanović odgovarajući na upit, odnosno konstataciju jedne građanke da su brojevi u Istri zadnjih dana veliki, ali se unatoč tome govori da je stanje pod kontrolom.

Stojanović je otkrio i da je cjepivo protiv koronavirusa u fazi dolaska te da će u Istri građane uglavnom cijepiti liječnici obiteljske medicine, dok će dio obavljati i u Zavodu. Prve količine cjepiva trebale bi, rekao je, prema najavama biti distribuirane do kraja ove godine.

- To cjepivo pruža jednu nadu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Primarno je potrebno cijepiti djelatnike zdravstvenog i socijalnog sustava, osobe koje mogu razviti težu kliničku sliku i prioritetne skupine poput onih u domovima za starije i nemoćne. Za ostale skupine, opću populaciju, smatram da bi cijepljenje trebalo biti stvar odabira. Nadam se da će građani sami procijeniti je li im u redu cijepiti se i time olakšati način života, uzvratio je Stojanović na negodovanje jedne građanke o špekulacijama da će cijepljenje biti obavezno.

Kazao je i da u ovom trenutku lokalni stožer ne dobiva rezultate pozitivnih osoba koje su se testirale brzim antigenskim testom u privatnim ordinacijama i klinikama. Stojanović, naime, smatra da je pitanje kontrole načina rada i validacije tih testova važnije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo rekao je i da se zadnjih nekoliko dana stabiliziralo stanje s porastom broja novozaraženih na Labinštini i Pazinštini. Međutim, istaknuo je da je sada evidentiran porast oboljelih na zapadnoj obali Istre. Konkretno, na Poreštini i u Umagu.

Stanovništvo je zanimalo hoće li se unatoč svemu u gradovima diljem Istre održavati prigodni adventski programi. Sudeći po odgovorima Miletića i Stojanovića, zasad će se Advent odvijati kako je i planirano, u skromnijem izdanju, bez koncerata i dočeka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater