VELIKI USPJEH

MLADA VINARIJA FIORE IZ SARBARICE KRAJ UMAGA: NAGRAĐENA MALVAZIJA Stiglo srebro zlatnog sjaja iz Londona


Još jedna istarska malvazija proslavila je ime Poluotoka diljem svijeta. Na prestižnom Internacionalnom Wine challenge 2019. održanom u Londonu koncem studenog prošle godine istarska malvazija iz vinarije Fiore, iz Sarbarice kraj Umaga, osvojila je u kategoriji regionalnih malvazija najviši mogući broj bodova 91 i nagrađena priznanjem „ Silver wine winner“ (srebrni pobjednik) u kategoriji bijelih vina. Kako nije izabran zlatni pobjednik, ova je srebrna malvazija, zlatnog sjaja! Pretekla je brojne istarske malvazije koje su se natjecale u Londonu.

Pjenušac Campo

- Okrunili smo 2018. godinu s brojnim medaljama i potvrdili još jednom vrhunsku kvalitetu naših vina. U Londonu smo osim srebra za našu klasičnu malvaziju, osvojili i broncu za pjenušavu malvaziju Campo. I dok smo još bili pod londonskim dojmom, 30. prosinca 2018. stiglo je novo zlatno priznanje, ovaj put za pjenušavu malvaziju Campo, zatim srebro za klasičnu malvaziju i zlato za vino merlot, a sve je dodijeljeno na Festivalu malvazije, natjecanju održanom u hotelu Kempinski Pallace u Portorožu, nabraja nam ljubazna domaćica Lili Paulić, dok sjedimo u otmjeno dekoriranoj degustacijskoj sali Fiore.

Vani je bura iskesila zube, a u kušaonici je toplo, mezimo sir i uživamo u kapljicama zlatnih malvazija, svježeg voćnog okusa koje se doimaju da su nastale destilacijom nektara, radi čega im odlično pristaje naziv vinarije Fiore (cvijet) u kojoj su proizvedene.

Vinarija je u vlasništvu Fiorenca Paulića, a proces inovativne proizvodnje vina vodi sin, Andrea Paulić, po struci enolog. Supruga i majka Lili domaćica je u kušaonici, ali skrbi i oko organizacije marketinga i prodaje te budnim okom prati cijeli proces od berbe grožđa do proizvodnje vina, da bi na kraju znalački i strastveno približila gostima u kušaonici ovaj božji napitak. Reklo bi se da Lili zaista drži u kući tri kantuna, no ona samozatajno ističe da su za stvaranje, sada već kulta vina Fiore, najzaslužniji suprug i sin. Kako god, obitelj je zaštitni znak ove mlade vinarije koja djeluje od 2013. godine, ali su mnogobrojnim osvojenim nagradama do sada potvrdili svoju zavidnu kvalitetu.

Avanturizam

- Sin Andrea je nakon srednje poljoprivredne škole u Poreču diplomirao vinogradarstvo i vinarstvo u Udinama gdje se upoznao s najnovijim tehnikama enologije, a praksu je proveo u raznim podrumima sjeverne i južne Italije. Tako je stekao znanja najutjecajnijih enologa Italije od kojih su neki bili i profesori na fakultetu. Otvorili su mu nove horizonte u proizvodnji i odmah po povratku u Istru, 2103. godine upustio se u eksperimentalnu proizvodnju prvog pjenušca od malvazije Campo vinarije Fiore. Isto vrijedi i za našu klasičnu malvaziju, koja je prepoznatljiva po svojoj rafiniranoj slatkoći, odnosno optimalnoj količini šećera i kiselina, kazuje nam Lily i naglašava da je takva kakvoća i kvaliteta njihove malvazije prepoznata na svim vinskim manifestacijama, ali ovo u Londonu je za svakog vinara izuzetno priznanje jer plasira pobjednička vina u sam vrh svjetski priznatih vina.

- Najzaslužniji je Andrea. Tako vam je to s mladima. Njima treba prepustiti vodeću ulogu jer su kreativni, otvoreni za nova istraživanja tržišta i ukuse potrošača. Prate promjene jer se vremena i tehnike enologije brzo mijenjaju. Imamo posađenih 25 hektara vinograda od čega je 16 hektara malvazije i četiri hektara merlota. Na pet novih hektara uzgajamo autohtonu crnu sortu cabernet frank, teran i nešto muškata, a prvu berbu planiramo sljedeće godine. Želja Andrea je proizvesti pjenušac na bazi terana kao autohtone sorte koja ima relativno visoke ukupne kiseline i koja tako pogoduje proizvodnji pjenušca, kazuje Lili u prilog maštovitim i hrabrim pokušajima da se vina Fiore po svojoj osobitosti razlikuju od ostalih. Valjda im zbog toga i raste broj kupaca kojih je za sada najviše s hrvatskog tržišta, ali povećava se i broj onih iz Italije i Austrije.

-Svi koji kušaju naša vina u nekom od boljih istarskih restorana, navrate u našu kušaonicu po nekoliko kartona da se opskrbe za kućnu upotrebu, i tako do nekog novog susreta, pa nas veseli kad nam osobno izraze priznanje da podjednako uživaju u ispijanju baš svih vina Fiore, ističe Lili na rastanku.

Razgovor ugodni vođen je sa domaćicom jer je muški dio vinarske ekipe bio na terenskom radu. Fiorenzo je dogovarao vinarske poslove, a Andrea je bio na treningu. Naime, profesinalno i vrlo uspješno se bavi moto- crossom. Ovaj avanturistički sport još je jedna potvrda njegovog nemirnog duha koji stremi brzom otkrivanju novih vidika. Pa tako i u vinarstvu. (Sanja Bosnić)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter