DRŽAVA MAĆEHA

Mlada pulska poduzetnica Sanja Šverko s 23 godine dignula je veliki kredit i pokrenula uspješan biznis. SADA BI JOJ SVE MOGLO PROPASTI

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Oprali su ruke od nas, kaže Sanja Šverko (Snimio: Milivoj Mijošek)

Oprali su ruke od nas, kaže Sanja Šverko (Snimio: Milivoj Mijošek)


Sanja Šverko mlada je pulska poduzetnica, vlasnica istoimenog kozmetičkog salona od 2009. godine. Svoju je poslovnu priču započela sa svega 23 godine, kad je kupila prostor i otvorila obrt na Valvidalu. Danas u salonu ima četiri zaposlene radnice uključujući i nju, a posao vodi uspješno. Barem je tako mislila do prije tri dana, kad ju je poput hladnog tuša zatekla promjena kriterija za mjere očuvanja radnih mjesta, koja joj je u potpunosti poremetila poslovanje.

- Boli me što sam 12 godina poduzetnica i nikad u životu nikome nisam ništa bila dužna. Ovo je prvi put da mi nešto treba, a ne mogu to ostvariti jer je Vlada preko noći odlučila promijeniti uvjete mjera potpore, kaže Šverko.

- Prošle godine, kada je sve krenulo s koronavirusom, imali smo pravo na potpore jer smo bili zatvoreni, što je trajalo tri mjeseca. Nakon toga više nismo ostvarivali kriterije zbog nedovoljnog pada prihoda. Naime, pomoć se može ostvariti ako pad iznosi 40 posto i više. Do nedavno, kriterij po kojem se mjerio taj pad bila je usporedba pada prometa za razdoblje istog mjeseca ove i prošle godine, primjerice studenog 2020. u odnosu na 2019. U prosincu prošle godine imala sam pad od 38,5 posto. Nedostajalo mi je 1,5 posto za potporu, ali ako nemam uvjete, nemam, bez obzira koliko malo to iznosilo. U navedenom mjesecu Vlada je donijela odluku po kojoj se u siječnju i veljači 2021. nastavljaju potpore kroz isti princip, objašnjava Šverko.

To bi značilo kako poduzetnici trebaju dokazati da su u siječnju 2021. imali pad prihoda u odnosu na siječanj 2020. godine i to temeljem predaje PDV obrasca za taj mjesec. Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva, Šverko zna kako je uvijek u siječnju loš promet, a drukčije nije bilo ni prethodne godine. Imajući to na umu i računajući na pomoć, odnosno potpore od 4.000 kuna po radniku, odlučila je zadržati radnice koje su uz nju dugi niz godina. 

- Sve je bilo u redu do prije tri dana, kada su 27. dana u mjesecu odjednom promijenili kriterij za ostvarivanje mjere. Sada više ne važi usporedba mjeseca ove i istog mjeseca prošle godine, već se gleda jedan mjesec unazad i njegov pad prometa. Ako nisam ostvarila dovoljan pad u 12. mjesecu prošle godine, ne mogu uopće ostvariti potporu, što se sada i dogodilo, uzrujano objašnjava Šverko.

Prema novoj odluci Vlade, pojašnjava, poduzetnik se može odlučiti za opciju ostvarivanja potpore dokazom o padu prihoda u prethodnom mjesecu, ili na osnovu sezone koja je trajala od travnja do rujna.

- Oni koji su u sezoni ostvarivali pravo jer su imali pad, sad mogu stvarati milijune eura mjesečno, a i dalje će dobiti potporu. Mi koji smo sada u siječnju ostvarili pad, koji je kod mene trenutno i 60 posto, nećemo dobiti potporu, razočarano veli Šverko.

Napominje da bi drugačije postupila da je 21. prosinca znala da će se mjera izmijeniti.

- Iako mi je to krajnja varijanta, radnice bi poslala na zavod, a kad se posao pokrene vratila bi ih nazad. Vlada je sad oprala ruke na način da niti su ljude primili na Zavod, gdje isto mogu dobiti odgovarajuća sredstva, niti su nama dali potporu za njih. Sada moramo platiti, a nemamo otkud, priča naša sugovornica.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of