CELIJAKIJA: MLADA PULJANKA SA 16 DOBILA DIJAGNOZU

NAKON PRVOTNOG ŠOKA, BOLEST PREOKRENULA U SVOJU KORIST Annabelle: Hrana je naše gorivo, svoju sam bolest pretvorila u blagoslov!

Ako imate celijakiju ili znate nekoga tko je ima, nemojte ih žaliti već im pomognite - Annabelle Učkar-Marušić (Milivoj MIJOŠEK)

Ako imate celijakiju ili znate nekoga tko je ima, nemojte ih žaliti već im pomognite - Annabelle Učkar-Marušić (Milivoj MIJOŠEK)


S izbacivanjem glutena nisu magično nestali svi simptomi, pa me tako još uvijek stalno bolio trbuh. Bez obzira na to što sam jela proizvode bez glutena i bez laktoze, nakon svakog obroka, slijedilo je mučenje. Tu mi se dogodila velika prekretnica koja mi je promijenila razmišljanje, priča nam Annabelle

Kada su mi sa 16 godina rekli da imam celijakiju, mislila sam da mi se svijet srušio. Tek sada, šest godina kasnije, vidim da je to zapravo bio najveći blagoslov kojeg sam mogla dobiti. U prvoj i drugoj godini nakon dobivene dijagnoze sve je bilo super. Izbacila sam gluten i laktozu i bilo mi je bolje. Kupovala sam bezglutenske i bezlaktozne proizvode koji u Puli koštaju pravo malo bogatstvo i mislila sam da ću tako zauvijek. Međutim, nakon malo više od dvije godine, shvatila sam da zapravo i nisam dobro, počinje svoju priču mlada simpatična Puljanka Annabelle Učkar Marušić.

Vraćanje cjelovitoj prehrani

Dijagnozu je dobila, priča nam, kada je bila u drugom razredu gimnazije. Danas je na četvrtoj godini studija u Trstu. Studira psihologiju i time se želi u životu dalje baviti. Pitamo je kako je uopće shvatila da je bolesna. Veli, mučili su se stalni problemi sa želucem i crijevima. Boljelo ju je nakon svakog obroka, a sve je to počelo u 15. godini. Pretrage su najprije pokazale žučni kamenac pa je bila na operaciji. No, kada joj ni nakon toga nije bilo bolje, daljnje su pretraga pokazale celijakiju i intoleranciju na laktozu.

        - S izbacivanjem glutena nisu magično nestali svi simptomi, pa me tako još uvijek stalno bolio trbuh. Bez obzira na to što sam jela proizvode bez glutena i bez laktoze, nakon svakog obroka, slijedilo je pravo mučenje. Tu mi se dogodila velika prekretnica koja mi je promijenila razmišljanje i život, priča nam Annabelle.

Nakon puno čitanja i istraživanja, predomišljanja oko LCHF, Paleo, veganske, sirove ili raznoraznih drugih vrsta prehrane, odlučila je i prestala jesti prerađenu hranu.

- Sve vrste prehrane koje sam ovdje nabrojala imaju svoju filozofiju, ali ja sam odlučila uzeti jednu glavnu smjernicu - vraćanje cjelovitoj prehrani. Svaka namirnica koja uđe u moje tijelo želim da bude u najčišćem, cjelovitom obliku, bez pakiranja, bez roka trajanja, ne želim da joj popis sastojaka bude dugačak par centimetara ni da sadrži "brojeve". Moj trbuh još nije u potpunosti ozdravljen, ali sam zato naučila najvažniju lekciju koju sam danas odlučila podijeliti sa svima, a to je da je naša hrana stvarno gorivo i sve što pojedemo ide svakoj stanici našeg tijela. Sa svakim novim obrokom imamo priliku pomoći ili odmoći svom zdravlju, smatra ova mlada djevojka.

 

Nesvjesno prejedanje

Nažalost, i ona je svjesna da puno puta samo guramo hranu u usta uopće ne razmišljajući može li to tijelo s lakoćom probaviti ili ne. Posebice je problematičan upravo prosinac, kada se mnogi prejedaju. Jedemo ono što nam izgleda privlačno ili ono što nam je pri ruci ne znajući koliko tijelu ne pašu ni pizze, ni kruh ni čokolada.

        Na pitanje kako, kao mlada osoba, uspijeva odoljeti izazovima, pizzama s društvom, odlascima do pekara veli nam kako je, svaki put kada ju netko ponudi kruhom ili kolačima, prisiljena reći "Ne, hvala, imam celijakiju".

- Često slijedi uvijek isti šokirani odgovor "Ajme, ja to ne bih mogao", na što im ja odgovaram da bi, jer je to zapravo moje prirodno stanje. Prava prehrana je ono za čime sva ljudska tijela žude, samo smo ih mi u međuvremenu navikli na bombone i tjesteninu. Nije čudno što ja ne jedem kruh, čudno je što ga ti gutaš tijekom svakog obroka da bi se osjećao sitim. Nije čudno što ne jedem sve vrste Kindera i Ferrera, čudno je što ti misliš da je to bolje za tebe nego komad voća, tako im odgovara Annabelle. (Borka PETROVIĆ)

 

Celijakija - bolest brojnih lica

Celijakija je najčešća kronična gastroenterološka bolest, ali se o njoj premalo govori i premalo zna. Mnogi oboljelih ne znaju da su bolesni, a ako se bolest ne liječi mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi. Brojni i različiti simptomi celijakije, u kombinaciji s malom svjesnosti o njoj, često vode do krivih dijagnoza i ozbiljnih posljedica za zdravlje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter