DEMOGRAFIJA

MIRKO JURKIĆ je zbrojio troškove koje roditelji imaju za novorođenče i usporedio to s iznosom kojeg daje Grad Pula. "I onda je to grad prijatelj djece..."

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

"Svrha naknade za novorođenčad je pomoć u prvim danima povećanja obitelji u financiranju sve većih troškova za novorođenčad. Cijene potrepština za novorođenčad, koje se nažalost iz dana u dan povećavaju, u prvim mjesecima života djeteta daleko premašuju iznos od 1.000 kuna koji grad Pula 'velikodušno izdvaja'", kaže Mirko Jurkić, gradski vijećnik HDZ-a u Puli, koji nam se javio potaknut objavljenim istraživanjem našeg lista o visini naknada za rođenje djeteta.

- Svaki roditelj zna o čemu govorim: ako zbrojimo troškove kupovine dječjih kolica, autosjedalice, previjališta, kadice, potrepštine za osobnu higijenu i druge potrebne stvari za svako novorođenče, dolazimo do iznosa od nekoliko tisuća kuna. Zato je sramota da grad Pula, koji se toliko hvali svojom gospodarskom razvijenošću i velikim razvojnim proračunom, a k tome se i diči titulom "grad prijatelj djece" te ostalim razvojnim titulama, ne želi izdvojiti veći iznos za početak života jednog djeteta, napominje Jurkić.

Naglasio je da na tragu politike stranke kojoj pripada, ali i realnih obiteljskih potreba sugrađana, o ovoj problematici govorio više puta i tijekom proteklih godina na sjednicama Gradskog vijeća te se zadnjih mjeseci bezuspješno pokušao izboriti za povećanje naknade.

- Najprije sam to učinio 8. listopada 2019. kad sam poslao prijedlog na proračun i zahtijevao povećanje naknade za novorođenčad. S obzirom da je moj prijedlog odbijen, predložio sam isto i 28. studenog 2019. na gradskom vijeću prilikom prijedloga proračuna za 2020. godinu u obliku amandmana na proračun. Iako je nakon mog obrazlaganja cijela oporba, vodeći se zdravim razumom, ujedinjeno glasovala za povećanje naknade, vladajuća struktura Grada Pule je ponovno odbila taj prijedlog te su sve mlade obitelji u Puli ostale na sramotnih 1.000 kuna pomoći za rođenje dijeta, napomenuo je Jurkić.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum