SLUČAJ KIOSCI

MILICA CRNJAC: Osjećamo se ugroženo i diskriminirano. Svi imaju cigarete i novine, nikom ništa nije zabranjeno, a nama se zabranjuje frižider s pićem

| Autor: Helena Mostarkić Gobbo, Mirjana Vermezović Ivanović
Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)

Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)


Nakon što se nekolicina vlasnika kioska pobunila protiv nove gradske Odluke o komunalnom redu kojom im je 1. siječnja doslovno zabranjena prodaja pića i kave da bi se time zaštitili ugostitelji, odluka je, po svemu sudeći, stavljena na čekanje. Gradonačelnik Filip Zoričić najavio je da će o tom pitanju idućeg petka razgovarati s predsjednicima klubova vijećnika u Gradskom vijeću. Kiosci su i jučer uredno prodavali piće i kavu, a vlasnici kažu da još uvijek nisu dobili rješenje o zabrani. No, o mogućoj izmjeni odluke odlučivat će Gradsko vijeće čija se sjednica očekuje u drugoj polovici siječnja.   

Nakon što su o zabrani doznali praktički iz novina, vlasnici kiosaka Gafi i Točkica, zajedno s predstavnicima Tiska i iNovina prije dva dana su o toj temi razgovarali sa Zoričićem u Komunalnoj palači, tražeći ublažavanje mjera o kojima im ovisi poslovanje. Milica Crnjac, vlasnica kioska Gafi koji se nalazi pored autobusne stanice na Verudi, potvrdila nam je da je o tome već razgovarala s nadležnom pročelnicom, a sada se nada izmjeni odluke. O toj temi i mogućim posljedicama odluke danas će u Rijeci konferenciju za novinare održati Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre te Nacionalna udruga ugostitelja. 

- Rekli smo da ne ugrožavamo nikoga, da smo kiosk koji kao i svi drugi kiosci ima brzu ponudu, nekome tko prolazi usput ili ide na more. Znači, mi ne i odvlačimo klijentelu koja ide u kafić na pola sata popiti kavu, to su različite vrste gostiju. U našoj nam ponudi piće jako treba. Osjećamo se ugroženo i diskriminirano zato što svi imaju cigarete i novine, nikom ništa nije zabranjeno, a nama se zabranjuje frižider, piće. Smatram da kiosk to može ponuditi piće ljudima koji su u prolazu, umjesto da pola sata čekaju na blagajni u Konzumu. On će svratiti kod mene, uzeti novine, cigarete žvakaće, što mu treba, uzet će bocu vode i produžiti dalje…Mi smo brza usluga ne možemo ugrožavati nikoga, kaže Crnjac. Navodi da su naišli na dobru reakciju gradonačelnika te se nadaju izmjeni odluke u njihovu korist. 

Automati za kavu

Automati na rivi, a kioscima zabrana...

- Osim toga, ti kiosci žive od malih rabata novina i cigareta koji su tri do četiri posto, a pet posto na bonove za mobitele. Na piće se formira normalna marža. Mi smo konkurentni kafiućima, ali ne pružamo uslugu sjedenja, zadržavanja. Odgovarala bi nam izmjena odluke jer mi radimo 365 dana u godini: platimo Gradu mjesto na kojem je kiosk, PDV državi, to se prvo plaća. Onda moramo isplatiti plaće i dobavljače, kaže Crnjac koja s ovim poslom bavi 27 godina. Podsjeća da je bivša, IDS-ov avlast prije 7-8 godina uvjetovala postavljanje unificiranih kiosaka koji su se morali kupiti u određenoj firmi. 

- Vlast je tada naložila da uskladimo veličinu kioska na javnoj površini, da ima 16 kvadrata. Uvjetovali su nas da to bude kiosk s ugrađenim frižiderom, podsjeća. Smeta joj što je dozvoljeno da se na Rivi i kod bolnice postavi automat s pićem, a kioscima se zabranjuje, kaže Crnjac. Na pitanje zbog čega nije sudjelovala u e-savjetovanju, kaže da "ne čita svaki dan što je na gradskim stranicama." No, kaže da bi zabrana prodaje pića svakako ugrozila opstanak kioska, dok drugi vlasnici imaju crne prognoze - zatvaranje. 

O ovoj temi iz Grada odgovaraju da je "u odnosu na iznesene argumente još jednom izneseno žaljenje da je ova komunikacija izostala u prethodnom periodu s obzirom da je samo dijalogom i povratnim informacijama od strane stvarnih korisnika moguće iznaći optimalna rješenja". Pritom podsjećaju da je o ovom dokumentu, kao i nekoliko drugih dokumenata kojima se uređuje javni prostor, lanjskog rujna i listopada provedeno e-savjetovanje od 30 dana tijekom kojeg nije zaprimljena niti jedna primjedba koja bi ukazivala na problematičnost odredbe o zabrani prodaje pića na kioscima. 

"No, unatoč navedenom, nakon što su saslušani svi argumenti prisutnih sudionika zaključeno je da će se, obzirom na činjenicu da je dokument jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće, tijekom idućeg tjedna organizirati sastanak sa predsjednicima klubova vijećnika Gradskog vijeća da bi ih se upoznalo s novonastalim okolnostima te iznašlo zajedničko rješenje", obrazlažu iz Grada. Nisu precizirali hoće li se izmjenom odluke zabrana odnositi samo na strogi centar grada, ali ne i na ostali dio Pule. 

Gradonačelnik Zoričić preksinoć je i na svom službenom, novootvorenom Facebook profilu, odgovarajući na postavljeno pitanje građana, najavio sastanak s predsjednica stranačkih klubova u Vijeću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater