NAJNOVIJEMILIJUN KUNA VRIJEDAN PROJEKT DIOPTERA

Milevoj: Naši polaznici dobivaju znanja i vještine odmah upotrebljive na tržištu rada


Specifični ciljevi projekta vezani su za unapređenje stručnih i pedagoških znanja predavača učilišta Diopter i mentora partnera (ukupno 15 osoba), obrazovanje nezaposlenih osoba u sektoru turizma i ugostiteljstva za zanimanja barmen-barista, kuhar i senior animator (ukupno 40 osoba)

 

Diopter - otvoreno učilište iz Pule, poznato je po brojnim europskim projektima koje provodi, a u novu pedagošku godinu ulazi s projektom "EduTuriZam - Edukacije u turizmu za mene" čiji je i nositelj. Partneri su mu Arena Hospitality group d.d. te Institut za razvoj tržišta rada. Projekt traje 24 mjeseca, sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu od 1,2 milijuna kuna.

Zapošljivost ranjivih skupina

Kako doznajemo od ravnateljice Dioptera Maje Milevoj, Ministarstvo turizma raspisalo je poziv za projekte koji imaju za opći cilj povećati zapošljivost ranjivih skupina kroz obrazovanje s ciljem uključivanja na tržište rada u sektoru turizma i ugostiteljstva na koji su se oni javili.

- Naš projekt, EduTuriZam, predstavlja suradnju ustanove za obrazovanje odraslih i lokalnog poslodavca, a cilj mu je osnažiti kompetencije nezaposlenih osoba, predavača i mentora. Istovremeno, projekt osigurava inovativni pristup razvoju obrazovnih programa te povećava broj sati praktične nastave u odabranim programima, veli Milevoj i pojašnjava da su specifični ciljevi projekta vezani za unapređenje stručnih i pedagoških znanja predavača učilišta Diopter i mentora partnera (ukupno 15 osoba) te obrazovati nezaposlene osobe u sektoru turizma i ugostiteljstva za zanimanja barmen-barista, kuhar i senior animator (ukupno 40 osoba), kao i povećati vještine i kompetencije polaznika kroz edukacije i dodatne radionice. Inače, do sada je u Diopteru edukaciju za kuhara završilo 80-ak polaznika, a više od 150 polaznika za barmena.

- Veliku pažnju posvećujemo kvaliteti nastavnog procesa da bi naši polaznici dobili znanja i vještine koje su im odmah upotrebljive na tržištu rada, a poslodavci samostalne radnike, navodi ravnateljica i dodaje da će se kroz projekt razviti novi program osposobljavanja za barmen - baristu, modernizirati nastavni program za kuhara te kreirati novi program usmjeren animiranju starije populacije gostiju, takozvani senior animator.       

Istraživanje među poslodavcima

Navodi da u ovom trenutku provode online istraživanje među poslodavcima, uz podršku portala MojPosao, s ciljem istraživanja potreba poslodavaca u turizmu. Cilj im je, doznajemo, prikupiti 20 odgovora.

- Prioritetno nas interesiraju zanimanja koja ćemo detaljnije razraditi i dopuniti u projektu: barmeni, kuhari i animatori. Postavili smo veći broj pitanja koja će nam dati jasniju smjernicu u razumijevanju potreba u dijelu potrebnih i željenih znanja i vještina budućih djelatnika u odabranim zanimanja, načinu njihova odabira, educiranja i uvođenju u posao, beneficijama koje nude, podršci koja im je osigurana na radnom mjestu i slično, kaže Milevoj.

Paralelno, u tijeku je istraživanje i među populacijom posloprimaca, posebno nezaposlenih, a očekuje se, kako doznajemo, sto odgovora.

- Kod nezaposlenih nas zanima što ih privlači ili odvlači za rad u turizmu, koja su njihova očekivanja po pitanju materijalnih i nematerijalnih primanja te u kakav vid obrazovanja bi se najradije uključili. Vjerujemo da bi određene varijacije u programu obrazovanja, kojima bi se više približili interesima polaznika, za njih bile motivirajuće, odnosno potakle ih na veće uključivanje, pojašnjava ravnateljica i navodi da je stopa sudjelovanja odraslih u obrazovanju u Hrvatskoj ispod tri posto i znatno je niža od europskog prosjeka od devet posto.

- Upravo stoga želimo čuti i mišljenje polaznika, kako im biti dostupniji i interesantniji: kako organizirati nastavu, kakvu suradnju i praktičnu nastavu očekuju kod poslodavaca i slično, pojašnjava Milevoj i poziva sve zainteresirane da još mogu ispuniti online upitnike. To je moguće učiniti na linku https://www.surveymonkey.com/r/YDLYGPV. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike