ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK I VOĐA STRANKE

MILAN BANDIĆ: Da je moja Stranka rada i solidarnosti u Istri na vlasti 29 godina, kao što je to IDS, ULJANIK NE BI PROPAO. MI TO NE BI DOZVOLILI

| Autor: Robert FRANK
Milan Bandić (Danilo MEMEDOVIĆ)

IDS je 29 godina HDZ na istarski način! I zato je taj dijamantni oklop, koji je malo nagrižen, ipak neprobojan. Proteći će još Mirne i Raše dok se to ne promijeni. Svjestan sam toga, imam puno iskustva u politici i vidim neke stvari. No, budite sigurni, crv vrti u hrastu, ako treba i 100 godina. I hrast padne. Tako će biti i s IDS-om

Dvije riječi. Ime i prezime. Milan Bandić. Osebujan, direktan, igrač za velike utakmice. Zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti.

U četvrtak je u Puli održana osnivačka skupština podružnice njegove stranke na čijem je čelu pet žena. Pet odlikašica, dodat će Bandić uz smiješak. Nakon što je stabilizirao Plenkovićevu Vladu, opušten jedri po Hrvatskoj, širi svoj utjecaj i politikom malih koraka strpljivo prikuplja glasove za sve naredne izbore.

- Na osnivačkoj skupštini ogranka svoje stranke Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti u Puli toliko ste nahvalili Istru kao regiju posebnosti, tolerantnosti, uvažavanja različitosti i velikog napretka, da se čovjek mora zapitati što vas uopće politički ovamo vodi? Što možete ponuditi Istri, uspješnoj kakvu je vi vidite, a da toga ovdje već nema?

- Moj Zagreb i Istra imaju nešto što im je zajedničko - Istra je najveći poluotok, a Istarska županija je najrazvijenija u Hrvatskoj. Zagreb je pak najrazvijeniji i najveći grad u Hrvatskoj. To ne znači da i jedni i drugi ne možemo bolje. Moramo više delati, biti solidarniji i biti zajedno. Istru i Zagreb veže još nekoliko stvari. Po BDP-u smo prvi u Hrvatskoj, i jedni i drugi, i Zagreb i Istra, kao i po multikulturalnosti i multietničnosti. Istra je prva i po dvojezičnosti. Zagreb je pak najotvorenija i najtolerantnija europska metropola. Vežu nas i ljudi, prekrasni ljudi. I povijest. Zagreb je kroz povijest grad heroj, Istra je neokrnjena u svom hrvatskom antifašizmu. Ovdje je antifašizam kroz Drugi svjetski rat imao dvojak karakter: u borbi za nacionalno samoodređenje i u borbi protiv okupatora. Zagreb je u Domovinskom ratu bio glavni logistički centar Hrvatske, no ni Istra ništa nije zaostajala.

- Ima li nečeg modernijeg što zbližava Istru i Zagreb, osim povijesti, rata, antifašizma…

- I zadnje, ono što veže Istru i Zagreb zajednička je budućnost. To možemo postići samo uz više rada. Delati treba, delati.

- Ima li Zagreb nešto što Istra nema?

- Ima, i bolje: Zagreb ima socijalnu pravdu i solidarnost, u čemu se Istra još uvijek mora dokazati. Zagreb je socijalno najosjetljivija europska metropola zadnjih 20 godina. Da su neke stvari u Istri i posebno u Puli kakve su u Zagrebu, Uljanik ne bi bio na plećima.

- Zašto to mislite?

- Da je stranka Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti u Istri na vlasti 29 godina, kao što je to IDS, Uljanik ne bi propao. I točka. Mi to ne bismo dozvolili i nama se to ne bi dogodilo. Uglavnom, žao mi je da je tako. Činjenica je da mi pozitivna iskustva iz Grada Zagreba želimo prenijeti na Pulu i Istru. Projekte koji žive u Zagrebu i zbog kojih je, među ostalim, to i grad s najvećim BDP-om u Hrvatskoj, želimo prenijeti u ostatak Hrvatske. I Istru, naravno.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini