Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

Ljetne zanimljivosti iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula: SUNCE, MORE I KNJIGA!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Pula se može pohvaliti i zavidnim brojem djece koja na Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice i čitaonice Pula ne dolaze samo po zadane lektire, već rado čitaju omiljene autore i naslove u slobodno vrijeme.

Posljednjih mjeseci Gradska knjižnica i čitaonica Pula bilježi povećanu potražnju ljubitelja pisane riječi za različitim naslovima. Budući da je ovoga ljeta i broj kulturnih programa uvelike smanjen pa stanovnici više vremena provode kod kuće, veća je i potražnja za knjigama ili onima s virtualnih polica putem servisa iBiblos.

Početkom srpnja knjižnica je, kao i svake godine, prešla na ljetno radno vrijeme, a to znači da radi u jutarnjoj smjeni do 14 sati, izuzev srijedom kada su otvoreni u poslijepodnevnim satima. Zaposlenici knjižnice rado podsjećaju svoje korisnike kako izvan radnog vremena knjige mogu vratiti u knjigomat, a on se pokazao kao vrlo praktična opcija jer se knjige razdužuju čim su knjige ubačene u knjigomat. 

Kako doznajemo iz Gradske knjižnice i čitaonice najčitaniji su naslovi "Ciganin, ali najljepši" Kristiana Novaka, zatim "A onda je nestala" Lise Jewell, "Kao zvijezda u noći" Kristin Hannah, "Posljednja ljubav babe Dunje" Aline Bronsky i "S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu" Gail Honeyman.

Pula se može pohvaliti i zavidnim brojem djece koja na Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice i čitaonice Pula ne dolaze samo po zadane lektire, već rado čitaju omiljene autore i naslove u slobodno vrijeme. Zbog toga je knjižnica i ove godine organizirala natjecanje Ljetni najčitatelj.

Do 31. kolovoza na natjecanje se mogu prijaviti predškolci, učenici osnovnih i srednjih škola, knjigoljupci i oni koju tu ljubav tek otkrivaju. Prijavnica se ispunjava na Dječjem odjelu Središnje knjižnice, a pročitane knjige svaki natjecatelj upisuje u tablicu. Ljetni najčitatelji biraju se u četiri kategorije: predškolci, učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole, učenici od 5. do 8. razreda osnovne škole i srednjoškolci.

 - Cilj je pročitati najviše knjiga u svojoj kategoriji te uživati u ljetu uz more knjiga. Svečanim proglašenjem pobjednika te uručenjem nagrada i priznanja obilježit ćemo zajedno Međunarodni dan pismenosti - 8. rujna. Knjižnice imaju veliku ulogu na putu razvijanja čitateljske navike i ljubavi prema knjizi i općenito pisanoj riječi od najranije životne dobi. Cilj nam je izgraditi i prenijeti pozitivan odnos prema čitanju, potaknuti želju i interes za čitanje i knjigu, približiti i predstaviti djeci svijet slikovnica i knjiga, potruditi se da djeca zavole čitati, da im to postane užitak i svakodnevna navika, rekla je Nela Načinović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Trenutno su najčitaniji naslovi na Odjelu za djecu i mladež djela već provjerenih autora Jeffa   Kinneyja: "Gregov dnevnik: kasno paljenje", Davida Walliamsa: "Gospodin Gnjus" i Liz Pichon: "Tom Gates moj savršeni svijet".

Osim kod najmlađih, Gradska knjižnica i čitaonica potiče čitanje tijekom ljetnih mjeseci i kod odraslih. Članovima knjižnice svidio se "Spoj na slijepo s knjigom" pa je dobio svojevrsnu nadogradnju tijekom ljeta jer na Odjelu beletristike korisnici mogu posuditi svoj paketić iznenađenja. 

Kako bi čitanje bilo što zabavnije, a iznenađenje veće, u paketićima "Knjige za cijelu obitelj" nalaze se knjige za sve uzraste i različitih su žanrova. Na svakom paketiću označeno je za koju je dob namijenjen te ključne riječi prema kojima su knjige birane. Uz paketić iznenađenja mogu se posuditi i knjige po izboru budući da knjižnica još uvijek nudi mogućnost posudbe 10 knjiga na 21 dan.

Zaživjela je i Ljetna knjižnica na Fratarskom otoku i četvrtu godinu zaredom program "Knjigu na sunce". Rezultat je to višegodišnje suradnje Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Fratarskog d.o.o. Pula s ciljem promocije knjižnice, knjige i čitanja te dodatne ponude posjetiteljima na Fratarskom otoku. U maloj otočkoj besplatnoj knjižnici mjesta na policama popunjavaju romani na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku, knjige za djecu i mlade, slikovnice za najmlađe, stripovi... knjige savršene za opuštanje u hladovini ili na plaži.

Knjižnica se nalazi uz recepciju, otvorena je 24 sata i namijenjena svima. Zanimljiv je i način posudbe knjiga jer nakon što zainteresirani čitatelj odabrane knjige pročita, vrati ih, ponese kući ili zamijeni svojom knjigom koju je već pročitao. Knjige se slobodno mogu posuđivati do kraja ljetne sezone. Posjetitelji otoka rado čitaju iz ove nesvakidašnje biblioteke pa tako po završetku sezone knjižnica ima "novih" knjiga, koje su donijeli korisnici ljetne knjižnice, dok su mnoge prethodnih godina našle svoje nove vlasnike i police u kućnim bibliotekama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater