SAMO NAJNUŽNIJE

KORONAVIRUS REORGANIZIRAO PULSKA KOMUNALNA PODUZEĆA Plinara obustavila ispitivanje instalacija, Vodovod ne očitava i ne mijenja vodomjere

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Bez panike! Komunalna poduzeća prilagodila su se situaciji, organizirali su timove, u pripravnosti su uvijek oni koji nastupaju u izvanrednim situacijama. Pulska Plinara trenutno, od ukupno 37 djelatnika, sedam radnika ima na terenu, a među njima je jedan iz službe za hitne intervencije koji izlazi na teren u slučaju propuštanja plina

 

Uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa, ispitivanja unutarnjih plinskih instalacija na području Pule nema, a nema ni redovnog očitovanja potrošnje na kućnim vodomjerima. Pulska Plinara otkazala je i spajanje novih potrošača u situacijama kada postoji mogućnost kontakta s drugim osobama, istovremeno je pulski Vodovod obustavio zamjenu vodomjera. 

Ne stiže materijal iz Italije

Mjere za sprječavanje širenja zaraze znatno su reducirale obim poslovanja poduzeća, to se odnosi i na gradske komunalne tvrtke, a o prilagodbi novim okolnostima i reorganizaciji sustava u skladu s preporukama i odlukama kriznih stožera razgovarali smo s direktorom pulske Plinare Deanom Kocijančićem i direktorom Vodovoda Deanom Starčićem.

- Zbog ograničenja kontakta s građanima, obustavili smo redovno očitavanje vodomjera, a zbog usporene dobave materijala, prvenstveno onog koji stiže iz Italije, obustavili smo i redovnu zamjenu vodomjera, kaže Starčić.

- U Plinari je ovom situacijom najviše pogođena služba koja vrši provjeru i kontrolu unutarnjih plinskih instalacija sukladno Zakonu o zapaljivim plinovima i tekućinama za pravne i za fizičke osobe. Ispitivanja nema do daljnjega, kaže Kocijančić.

No, bez panike! Komunalna poduzeća prilagodila su se situaciji, organizirali timove, u pripravnosti su uvijek oni koji nastupaju u izvanrednim situacijama. Plinara trenutno, od ukupno 37 djelatnika, sedam radnika ima na terenu, od kojih je jedan za hitnoće.

- Na terenu pet djelatnika radi na izgradnji plinovoda za Verudelu i u Balama, a jedan je djelatnik službe za hitne intervencije koji izlazi na teren uslijed propuštanja plina. Svi djelatnici opremljeni su zaštitnim rukavicama, maskama i sredstvima za osobnu dezinfekciju. Na terenu se ne odvija komunikacija s ostalim radnicima, a izuzetak je dežurni djelatnik koji u slučaju propuštanja plina može stupiti u kontakt s građanima na sigurnosnoj udaljenosti, kaže Kocijančić.

Vodovod pak na terenu ima 15 djelatnika angažiranih na održavanju mreže, otklanjanju gubitaka i vođenju radova na aktivnim gradilištima.

Izmjenjuju se dva tima

- Djelatnici Vodovoda su dobili zaštitna sredstva (maske, sredstva za dezinfekciju) te upute da poštuju sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i stožera. Djelatnici na održavanju zbog potrebe posla ne dolaze u direktan kontakt s građanima. Direktna komunikacija s građanima u većini poslova koje sada obavljamo nije nužna, ali u slučaju potrebe sve ekipe su opremljene telefonima. Sva ostala komunikacija s potrošačima obavlja se putem pošte, telefonski i e-mailom, kaže Starčić.

U svim je gradskim poduzećima ograničen rad sa strankama, a sva se komunikacija obavlja na daljinu. Za Plinaru čujemo ono što smo već čuli i u gradskoj upravi - do daljnjeg su otkazani svi interni sastanci kao i sudjelovanje djelatnika na vanjskim sastancima, konferencijama, edukacijama… Smjernice o postupanju vezano za širenje COVID-19 virusa, poduzeća čiji je osnivač Grad Pula primjenjuju još od 11 ožujka.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater