NAJNOVIJEGrad potvrdio propuste na Valkanama

KOLIKO SU SE GODINA FEKALIJE IZLIJEVALE U MORE? Zelena Istra traži kažnjavanje krivaca

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Na toj plaži kupa se mnogo djece i takvi bi prekršitelji trebali biti strogo kažnjavani kao primjer drugima. Pitanje je i kakvo je stanje s ostalim beach barovima, na koji način imaju riješenu odvodnju otpadnih voda i koje uvjete moraju zadovoljiti da dobiju dozvolu za rad. Na sva pitanja upućena Gradu nismo dobili odgovore, tvrde iz Zelene Istre

 

 

Iz Grada Pule potvrdili su Zelenoj Istri ono što i našem listu još u svibnju ove godine: da je septička jama na Valkanama, na koju je bio priključen ugostiteljski objekt, propuštala, zbog čega je uklonjena, a vlasniku lokala Enesu Ibrahimoviću naloženo da fekalni odvod usmjeri u novu septičku jamu izgrađenu ispod objekta. No, s obzirom da vlasnik to nije učinio, radnici Pragrandea su ubacivanjem obojane tekućine u odvodnu cijev objekta utvrdili da se izlijeva "onečišćena tekućina", otpadne fekalne vode. Utvrđeno je da spoj nije pravilno izveden, na što je korisnik objekta izjavio da je cijev iskočila zbog oborinskih voda. Cijev je istog dana sanirana i priključena na PVC spremnik tako da je stanje sad uredno, dok se pražnjenje septičke jame ispituje, odgovorili su iz Grada Zelenoj Istri koja im je poručila da očekuju oštru i brzu reakciju Grada i nadležnih institucija, uz nadu "da ležeran ton dopisa koji smo dobili ne znači da se ovaj slučaj neće procesuirati i da odgovorni neće odgovarati za posljedice!"

Pitanja

Udruga je, podsjećamo, postupila na temelju prijave građana Zelenom telefonu, no odgovor Grada za njih je "djelomičan, mlak i pun eufemizama". "Iz odgovora je vidljivo da je ugostiteljski objekt do travnja ove godine ispuštao otpadne vode u propusnu septičku jamu pa su fekalne i otpadne vode završavale u moru i na javnoj površini te da je nakon naloga Grada i izgradnje nove septičke jame krajem svibnja ponovno došlo do izlijevanja otpadnih voda", napominju iz Zelene Istre.

O ovom slučaju pisali smo u svibnju, kad su građani iz okolice tvrdili da vlasnik lokala Ibrahimović otpadne vode iz svoje septičke jame prazni uokolo po zelenoj površini. Navodno nije želio snositi troškove pražnjenja cisternom. Ibrahimović je tvrdio da je sve radio po propisima. Iako je na koncu problem riješen, iz Zelene Istre napominju da slučaj ostavlja mnoga otvorena pitanja.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam