UREDNO PLAĆALA ODŠTETU

KLASIČNI PRIMJER POSVAĐANIH SUSJEDA: Ženu s malom mirovinom, koja brine o sinu, stopostotnom invalidu, ovršili i naplatili joj kamate zbog spora sa susjedom oko - nužnika

Sunčica Simonović bila je primorana platiti 5.522 kune odštete i troškova nakon izgubljenog spora. Zbog njene mirovine, koja ja manja od 2.000 kuna, ali i brige za sina koji je stopostotni invalid, bilo je jasno da iznos ne može isplatiti u jednom obroku. Kako tvrdi njena odvjetnica Vera Miloš, sklopljen je dogovor da se odvjetniku druge stranke mjesečno uplaćuje rata u iznosu od 350 kuna, no ta je stranka u međuvremenu promijenila odvjetnika koji je ispraznio račun gospođe Simonović

| Autor: Roberto RAUCH
Sunčica Simonović / Nakon okončanja spora valjalo je podmiriti 5.522 kune odštete i sudskih troškova (Snimio Milivoj Mijošek)

Sunčica Simonović / Nakon okončanja spora valjalo je podmiriti 5.522 kune odštete i sudskih troškova (Snimio Milivoj Mijošek)


Umirovljenicu Sunčicu Simonović je 2019. zbog spora oko manje parcele tužio susjed Jozo Gasparević, koji je na sudu i dobio. Naloženo joj je plaćanje odštete i sudskih troškova. Zbog nezavidne financijske situacije iznos je počela plaćati u ratama, uplaćujući ih na račun Gasparevićevog odvjetnika. Nakon što je uplatila 11 rata, shvatila je da joj je prisilno naplaćen cjelokupan iznos, s dodatnim troškovima kamate i ovrhe.

Odvjetnik joj je uplaćeni novac vratio, no ostaje činjenica da joj je, unatoč redovnom plaćanju, prisilno oduzeto oko 1.300 kuna više od iznosa ustanovljenog sudom - otprilike dvije trećine njene mjesečne mirovine.

Sve je krenulo godinama unazad - gospođa Simonović i Jozo Gasparević primjer su onih vječno posvađanih susjeda koji će svoju pravdu, umjesto ljudskim konsenzusom, tjerati na sudu. Dogodilo se to 2019. kada ju je susjed Gasparević tužio zbog smetanja posjeda, odnosno jednog vanjskog nužnika na gradskoj parceli koju je on preuzeo jednom kada ga je njena obitelj prestala koristiti. Gasparević je dobio tužbu, a gospođa Sunčica bila primorana platiti 5.522 kune odštete i sudskih troškova.

Zbog njene mirovine, koja je manja od 2.000 kuna, ali i brige za sina koji je stopostotni invalid, bilo je jasno da Sunčica Simonović iznos ne može isplatiti u jednom obroku. Kako tvrdi njena odvjetnica Vera Miloš, sklopljen je dogovor da se odvjetniku druge stranke Nenadu Sladakoviću mjesečno uplaćuje rata u iznosu od 350 kuna.

Sljedećih je 11 mjeseci, kako zorno pokazuje povijest njenog bankovnog računa, Sunčica Simonović to uredno i činila svakog 15. u mjesecu, uplativši odvjetniku iznos od 3.850 kuna. A onda, 29. siječnja 2021. njen je račun naprasno ispražnjen - prisilnim je plaćanjem gospođi Simonović oduzeto 6.813 kuna.

Odvjetnik Sladaković kasnije joj je vratio novac koji mu je uplatila, ali ostaje činjenica da joj je, unatoč urednom plaćanju, zbog ovrhe i sudskih troškova oduzeto 1.300 kuna više od prvotne cifre, odnosno dvije trećine njene mjesečne mirovine! Do problema je, kaže nam Simonović, došlo zato što je tužitelj u međuvremenu promijenio odvjetnika i umjesto Sladakovića angažirao Filipa Simića, koji je u siječnju ove godine odmah krenuo s postupkom prisilne naplate.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater