KOMPLICIRAN NAČIN DOSTAVE

KANDLEROVA, GOODBYE? Odluka Grada Pule o zabrani ulaska dostavnih vozila u staru jezgru ugrozila opstanak brojnih ugostitelja. Vlasnik bistroa Orfej: "Ne znam kako ću sada, ne pitajte me ništa. Imam robe za još dva, tri dana"

| Autor: Marcello ROSANDA
Hoće li ovakve scene postati prošlost? (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)

Hoće li ovakve scene postati prošlost? (Snimio Neven Lazarević / Arhiva)


"Danas smo donijeli odluku da više ne dostavljamo našu robu u Kandlerovu ulicu u Puli. Ugostitelji su razočarani i ljuti, ali nama to jednostavno nije više isplativo", kazao nam je osnivač i vlasnik "Grge", najuspješnije tvrtke za trgovinu pićem u Istri, Zvonimir Grgić.

Kao razlog navodi izrazito kompliciran način dostave otkako je nova vlast donijela odluku o zabrani ulaska dostavnih vozila u centar grada. Odlukom da više ne dostavljaju u Kandlerovu "Grga" se odrekla gotovo milijun kuna godišnjeg prometa, a ugostitelji u toj ulici ostali su bez njihove usluge. Štoviše, oni nisu jedini dobavljači koji su odustali. Ni ostali, kao što su Roto dinamik i Velpro, više ne žele dostavljati tamošnjim ugostiteljima, čije su reakcije vrlo oštre.

"Ovo nam je jednostavno neisplativo. Morali smo otkazati dostavu svim klijentima u toj ulici, njih čak sedam. Već neko vrijeme komuniciramo s Gradom i najavili smo da ćemo morati odustati od opskrbe u Kandlerovoj. Danas je dan kada je kap prelila čašu jer smo dobili kaznu kada je naše vozilo privremeno stalo na mjestu gdje očito više ne smije dolaziti", kaže Grgić i napominje da je od početka priče oko zatvaranja centra grada upozoravao na nelogičnosti i probleme na koji će svi akteri, ugostitelji i dobavljači, naići i koji su nepremostivi.

"Prije donošenja takve odluke u zabrani prometovanja u Kandlerovoj trebalo je stvoriti pretpostavke za alternativne načine opskrbe. Mi nemamo problema s time da postoje pješačke zone u koje se ne može ući kamionom. Flanatička je već godinama jedna od njih, Prvomajska također. Tamo imamo kako ući unutra, ona je popločena, ravna i asfaltirana. Problem je Kandlerova, tamo mogu ući samo ručna kolica ili da radnici tegle robu, a nijedna od tih opcija nije prihvatljiva, sigurna, pa ni isplativa. Prije nije bilo nikakvih problema - kamion bi ušao, istovario robu i najkasnije do devet sati bili bi gotovi", priča nam Zvonimirov sin Stefano Grgić i dodaje da, ako kojim slučajem ugostitelji pronađu neku alternativu, svaki će dostavljač na koncu naići na isti problem.

Inače, firma Grga ove godine bilježi 20 godina uspješnog poslovanja u sektoru veloprodaje hrane i pića, a sve duguju višedesetljetnoj vjernosti svojih kupaca. Danas zapošljavaju 53 radnika, 27 u trgovini i ugostiteljstvu te 26 u veleprodaji pića. Ova im poslovna odluka neće puno utjecati na sveukupno poslovanje. Prošli su, kažu, i mnogo gore krize. Na Gradu je, kažu, da "kuću gradi od temelja" i da određene odluke donosi nakon što se za njih stvore svi potrebni uvjeti - u ovom slučaju to je ravno popločena Kandlerova ulica. Također, mijenjati koncept centra grada i donositi takve odluke usred sezone je poprilično neozbiljno.

"Najgore je kada kupcu kažeš da mu više nećeš dostavljati robu, a oni su svi pošteni ljudi i uredni platiše. Nadležnima sam poslao i slike paletara koji se koriste svugdje, od Rovinja do Splita, ali oni ne mogu prolaziti po nesređenim ulicama. Javljali smo se i na e-savjetovanja vezano za tu odluku, ali nam je svaki prijedlog odbijen bez posebne argumentacije. Predlagali smo da se barem Kandlerova izuzme iz tog plana, ali bez uspjeha. Kazali su samo da će Pula Parking imati adekvatna vozila za dostavu, a sada vidimo da ni od toga neće biti ništa. Ukratko, radi se o odluci koja je donesena bez dobre organizacije i samo da bi, eto, bila donesena", zaključuju Grgići, a mi se potom obraćamo nekolicini tamošnjih ugostitelja ne bi li provjerili da je situacija baš takva. Međutim, spoznajemo da je stanje još i gore.

Naime, u Kandlerovu ulicu svoju robu neće više dostavljati ni drugi veći trgovci pićem, kao što su Roto dinamik i Velpro.

"Izgleda da svi imaju iste probleme i zato prekidaju suradnju s nama. Nadali smo se da će gradski oci popustiti, ali ništa od toga. Znao sam da bi se takvo stanje moglo dogoditi, ali sam mislio da će ipak biti razumni. Ne znam kako ću sada, ne pitajte me ništa. Imam robe za još dva, tri dana. Ovo sve nije normalno što se događa ove godine. Donose se neke odluke bez logike i reda radi, bez ikakvog smisla. Tjeraju nas da stavimo ključ u bravu", kaže vlasnik bistroa "Orfej" u Kandlerovoj Patrik Salaj, a isto misli i vlasnica "La Familije" (ex "Barbara") Ankica Lipovac.

"Upravo razgovaram s ostalim ugostiteljima ovdje u Kandlerovoj i zaključili smo da se moramo obratiti medijima. Ovo je katastrofa. Imamo robe za još nekoliko dana i onda gotovo. Došli smo do toga da od sutra ne možemo dobiti robu ni od koga. Gradske vlasti su nas potpuno zabarikadirale. To nitko nije radio do sada! Kandlerova, goodbye! Svugdje opskrba u gradovima funkcionira kako treba, osim kod nas. Ne znam jesu li naši političari bili igdje po svijetu", revoltirano veli Ankica Lipovac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater