ZANIMLJIVA POVIJEST GRADA

Kako je Pula dobila bolnicu na brdu Svetog Mihovila, doznali smo na predavanju dr. Ivice Donkića-Pavičića

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Civilna bolnica

Civilna bolnica


Grad Pula, Mjesni odbor Gregovica, Istarsko povijesno društvo i Studentski centar Pula organizirali su u srijedu navečer u prostorima Studentskog centra (bivša zgrada ORL) predavanje dr. med Ivice Donkića-Pavičića, inače cijenjenog umirovljenog otorinolaringologa.

Ovaj se ugledni liječnik osvrnuo na povijest bolnice na brdu svetog Mihovila, a u povodu Dana sv. Mihovila.

- Teško je govoriti o bolnici, a da se spomene samo zgrade, potrebno je spomenuti i ljude. Ako se spomenu samo zgrade, onda je predavanje previše šturo, ako se spomenu i ljudi, onda je popis podugačak i uvijek postoji bojazan da se nekoga izostavi, kazao je uvodno predavač.Ilustracija

Govorio je o činjenici da je brdo gdje se nalazi bolnica bilo nastanjeno još u doba Histra, a bilo je govora i o prapočecima zdravstva u Puli. Govorio je i o hospitalima koji su imali javnu zdravstvenu ulogu, kao i o činjenici da početkom 1300.-ih Dante u svojoj "Božanstvenoj komediji" spominje brdo sv. Mihovila.

Hospitali su bili, kazao je, i starački domovi, i sirotišta i bolnice, spomenuo je i drevnu bolnicu na području kod današnje pizzerije "Jupiter", te prvu bolnicu u Ulici Sergijevaca, ispod uspona koji vodi kod crkve sv. Franje, u zgradi koja više ne postoji. Potom je 1886. godine otvorena Mornarička bolnica, a 1872. godine krenula je epidemija velikih boginja s velikim postotkom smrtnosti. Budući da je u svijetu već postojalo cijepljenje protiv te bolesti, a u Puli stanovništvo nije bilo procijepljeno, kod crkve sv. Antuna napravljena je svojevrsna baraka sa 70 kreveta. Kada je prošla epidemija, baraka je eliminirana, a tamo je sagrađena bolnica koja je imala kirurški odjel, interni te dermatološki-sifilitički, jer tada je bilo puno slučajeva sifilisa. No, veli da su nedostajali odjeli za zarazne i psihijatrijske pa i ostale bolesti, okolo su bile kuće i nije bilo mogućnosti za širenje, bilo je govora o tome da se bolnica otvori kod Monte Ghira, no tadašnji gradonačelnik Ludovico Rizzi rekao je da će to biti na brdu sv. Mihovila.Ilustracija

Zgrada današnjeg studenskog doma bila je ubožnica, a zatim bolnica.

Predavač se osvrnuo i na natječaj za izgradnju bolnice i kako je pobijedio konzorcij iz Pule s 13 posto nižom ponudom. Prvi je paviljon sadržavao upravu, bile su tu časne sestre, bolničari i pet kreveta rodilišta, interni je odjel imao 120 kreveta, pa je tu bio kirurški, iza kirurgije psihijatrija, pa željezna vrata i zarazni odjel, kuhinja, praonica, mrtvačnica, prostor za dezinfekciju, odnosno šest liječnika na 300 kreveta.

Bolnica je, kazao je, svečano otvorena 6. listopada 1896. Govorio je potom o premještanju odjela, svim promjenama koje su se dešavale, o doktoru Ortensiju Pepiju, te spomenuo je niz liječnika koji su svojim radom i trudom omogućili rast i razvoj bolnice u raznim epohama, a to je poduža lista. Prikazan je rast i razvoj bolnice sve do današnje suvremene ustanove.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini