DODIJELJENA PRIZNANJA

JUBILARNI DARIVATELJI Valter Rižnar darovao krv čak 125 puta, a Damir Gregurić sto! Njihov je motiv samo jedan - pomoć drugim ljudima

 Rižnar, 60-godišnji jubilarac, koji je krv darovao čak 125 puta, kaže da je darovati počeo od svoje dvadesete godine, a razlog je samo jedan - pomoć drugim ljudima. Ističe da će nastaviti darivati sve dok to bude mogao, a njegov primjer je počeo slijediti i Valterov sin

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Valter Rižnar i Damir Gregorić (Snimio Milivoj Mijošek)

Valter Rižnar i Damir Gregorić (Snimio Milivoj Mijošek)


 U povodu Dana darivatelja krvi, u subotu je u Zajednici Talijana održan prijem na kojem su dodijeljena priznanja jubilarnim darivateljima krvi pulskog Crvenog križa. Priznanja su dodijeljena muškarcima koji su darivali 50, 75 i 100 puta, te ženama za 35 puta darovanu krv.

Valter Rižnar, 60-godišnji jubilarac koji je krv darovao čak 125 puta, kaže da je darovati počeo od svoje dvadesete godine, a razlog je samo jedan - pomoć drugim ljudima. Ističe da će nastaviti darivati sve dok to bude mogao, a njegov primjer je počeo slijediti i Valterov sin.

U ovom plemenitom činu, s početkom od 1982. godine, sudjeluje i 58-godišnji Damir Gregurić, umirovljeni uljanikovac koji krv daruje skoro pa četiri desetljeća.

- U Uljaniku gdje sam bio zaposlen preko razglasa su tražili hitno velike količine krvi. Tada sam se javio i tako sam počeo davati krv. Kasnije su me zvali na poziv, kada je god trebalo. U bilo koje doba dana ili noći dolazio sam darivati krv. Svaka tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje dajem krv i redovan sam u tome, kaže Gregurić koji ujedno i dugi niz godina volontira u Gradskom društvu Crvenog križa Pula.

- Član sam Crvenog križa također od 1982. godine, a od tada i volontiram. U gradskoj sam jedinici Crvenog križa pa tako bilo gdje u svijetu, da se dogode katastrofe, preko gradskog tima odlazim pomoći ljudima, a to uključuje psihosocijalnu pomoć, prvu pomoć, službu traženja, postavljanje kampa i logistike, telekomunikacije i drugo. Pulski Crveni križ je otišao pomoći u Petrinju kada je bio potres, a ja sam osobno volontirao u Opatovcu, Slavonskom Brodu, Tovarniku te u Županji kad je bila poplava. Kada su neka veća događanja, utrke, auto utrke, utakmice, gdje god je pružanje prve pomoći, tu smo i mi kao podrška njima, ističe Gregurić.

Prilikom dodjele zahvalnice za 100 puta darovanu krv, cijeli tim GDCK izrazio mu je zahvalnost zbog velikodušne i nesebične dugogodišnje pomoći.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini