VOZAČI, OPREZ

JOŠ JEDNA AKCIJA PROMETNE POLICIJE U PULI: Evo što će kontrolirati ove srijede

U srijedu se u Puli provodi prometna akcija kontrole korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Kako bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu Postaja Prometne policije Pula-Pola će u srijedu, 5. svibnja 2021. godine od 9 do 14 sati, provesti prometnu akciju ''Kontrola korištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe-mobitela.

Uz brzinu i alkohol, nepropisna uporaba mobitela i nekorištenje sigurnosnog pojasa glavni su uzročnici prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Tijekom prva četiri mjeseca ove godine na području Postaje prometne policije Pula-Pola utvrđeno je ukupno 5097 prekršaja od čega 526 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 1027 prekršaja nepropisne uporabe mobitela. Što se tiče prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa policija je ove godine utvrdila svega 1% više takvih prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok jje nepropisna uporaba mobitela u porastu za čak 60%.

U prva četiri mjeseca četiri osobe su smrtno stradale od kojih 3 vozača koji nisu koristili sigurnosni pojas.

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.   Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima. Kako su sigurnosni pojasevi namijenjeni odraslim osobama, djecu se treba prevoziti u posebnim sigurnosnim sjedalicama (dječjim autosjedalicama), odnosno postolju.

Osim nekorištenja pojasa, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste telefone tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja nekih informacija u prometu poput znakova i drugih vozila.

Policija poziva vozače da se prije svake vožnje pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom te da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum