SLAVOLUK SERGIJEVACA

JEDAN OD SIMBOLA PULE ZAHTIJEVA STALNU PAŽNJU. Na njega je upravo postavljeno 11 mjerača, a planira se i da osvane u potpuno novom ruhu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Slavoluk Sergijevaca (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Slavoluk Sergijevaca (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Stručna ekipa s Građevinskog fakulteta u Rijeci jučer je počela postavljati senzore na Slavoluk Sergijevaca koji će idućih godinu dana mjeriti mikropomake na spomeniku. Riječ je o ukupno 11 mjerača koji su se jučer i danas, uz pomoć pomične skele, postavljali na gornji dio spomenika, iznad luka i vijenca, te s gornje bočne strane, gdje su već stanovito vrijeme vidljive manje ili veće pukotine.

Docent Paulo Šćulac, koji rukovodi poslom, objašnjava da su pukotine vjerojatno već dulje vrijeme na spomeniku, na kojem su vidljivi i tragovi ranijih "krpanja".

- Arheološki muzej Iste odlučio je provesti kontrolu, utvrditi jesu li pukotine aktivne, miču li se, otvaraju, zatvaraju, ovisi li to o nečemu, o okolišu ili promjeni temperature. Jedno mjerenje već je obavljeno prije 25 godina. Tada su utvrđeni maleni pomaci, ali i da nema nikakvih kretanja. Naime, pukotine "rade" s promjenom temperature, ali to je sve standardno. Utvrđeno je da pukotine nisu aktivne, da se ništa ne događa, da je sve u redu, objašnjava Šćulac.

Opisuje nam i način rada mjerača. Riječ je rotacijskom potenciometru kojim se doslovno objaše pukotina i mjeri relativan pomak, kaže naš sugovornik te demonstrira rad naprave. U instrument je ugrađena žica koja se rastegne preko pukotine i pričvrsti s druge strane. Ukoliko dođe do pomaka, žica reagira rastezanjem ili skupljanjem, a očitava i mikropomake od svega 0,01 milimetra.

- Mjerači kontinuirano, svakih 30 minuta mjere pomak. Imat ćemo kontinuirani zapis o tome što se događa cijele godine. Pratit ćemo temperaturu zraka i relativnu vlažnost okoliša, sve što se događa, navodi Šćulac.

Darko Komšo, ravnatelj Muzeja, kaže da Slavoluk Sergijevaca, kao jedan od najvrednijih pulskih spomenika, zahtijeva stalnu pažnju.

- Cijeli niz godina se rade sitni koraci koji će voditi prema detaljnoj obnovi. Prije godinu dana smo zamijenili kamen koji je bio pao i tada su obavljeni manji popravci na samoj strukturi. Ovo je dio većeg projekta koji će voditi prema čišćenju spomenika, ali će se istovremeno vidjeti je li potrebna i statička sanacija. Prije 25 godina smo radili sličnu stvar, kada se pokazalo da je Slavoluk stabilan. Danas ponovno počinjemo mjeriti: usporedit ćemo nove podatke s onima otprije dva i pol desetljeća i to će nam dati određene smjernice prema planiranim radovima, kaže Komšo.

- Slavoluk bi trebalo konzervatorski i restauratorski očistiti budući da je dijelom prekriven crnom skramom koja šteti kamenu. To su crne nakupine koje se pogotovo vide na unutarnjem luku. Spomenik zahtijeva kozmetičko čišćenje: em će biti ljepši, em će taj zahvat produžiti vijek spomenika i kamena. Vrlo je bitno utvrditi postoji li ikakva potreba i za statičkom sanacijom: ako se mjerenjem utvrde pomaci, onda se mora planirati ukruta spomenika na ovaj ili onaj način, odnosno bilo kakva statička sanacija, objašnjava Komšo.

Vrijednost zahvata je 45.000 kuna, a pomična skela košta 14.375 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom