GOSTOVANJA ŠKOLE ČAJA URASENKE

Japanska ceremonija čaja na Sveučilištu u Puli

| Autor: M. Ra.

Veleposlanstvo Japana je u u suradnji s Odsjekom za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organiziralo japansku ceremoniju čaja. U posjet su došli predstavnici jedne od najpoznatijih japanskih škola čaja Urasenke predvođeni majstoricom i učiteljicom Yumiko Murakami koja je sa svojom grupom učenika doputovala ovom prilikom iz Tokija u Pulu.

Događaj je otvorila predstojnica Odsjeka za azijske studije izvanredna profesorica dr. sc. Irena Srdanović zahvalivši se na dugogodišnjoj podršci japanskoga veleposlanstva od samih početaka osnivanja sveučilišnog preddiplomskog studijskog programa Japanski jezik i kultura na pulskom sveučilištu. Dekanica Filozofskoga fakulteta redovna profesorica dr. sc. Klara Buršić-Matijašić istaknula je koliko su ovi kulturni događaji značajni za studente i širu publiku. Najavila je i diplomski program japanologije na kojem Odsjek za azijske studije trenutno intenzivno radi s ciljem njegovog pokretanja u idućoj akademskoj godini. Savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj Kazumasa Miyazaki ukazao je na značaj kulturne suradnje Japana i Hrvatske te najavio još više ovakvih događaja u Puli.

Mnogobrojna publika je nakon predavanja i demonstracije čajne ceremonije imala prilike kušati zeleni čaj i tradicionalne japanske slatkiše. Neki od posjetitelja su sudjelovali u radionici pripreme čaja te sami pripremili čaj koristeći zeleni prah matcha i tradicionalni japanski pribor šalicu za čaj chawan i bambusovu metlicu chasen. Publika se učila postupcima primanja i davanja čaja i gestama zahvalnosti i poštovanja. Ponuđena šalica uzima se desnom rukom i polaže na lijevi dlan. Prilikom podizanja šalice se domaćinu lagano nakloni u znak zahvalnosti, a šalicu se desnom rukom okreće u smjeru kazaljke na satu te se strana šalice okrenuta gostu okreće domaćinu kako bi se iskazalo dijeljenje i poštovanje.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini