KOLIKO ZASTUPNIKA TOLIKO NOVACA

IZ ŽUPANIJSKOG PRORAČUNA POLITIČKIM STRANKAMA 700 TISUĆA KUNA: S najvećim brojem vijećnika, IDS-u na račun 344.017 kuna


Zanimljivo je da IDS na županijskoj razini još uvijek u vladajućoj koaliciji s HNS-om iako su na nacionalnom nivou unutar Amsterdamske koalicije u savezu s HNS-ovim otpadnicima, odnosno strankom Glas koji predvodi Anka Mrak Taritaš i s kojom idu na predstojeće EU izbore

Za političke stranke koje participiraju u županijskoj Skupštini kao svojevrsnom Parlamentu na lokalnoj razini, iz novog proračuna Istarske županije osigurano je 700 tisuća kuna. Koliko koja stranka dobiva ovisi ponajprije o tome koliko ima zastupnika u tijelu Skupštine, pa tako najveći iznos od 403.845 kune dobiva koalicija IDS-HNS-HSU-HSLS-ZELENI koja zajedno broji 26 vijećnika.

Najviše novca

Daleko najveći broj vijećnika imaju IDS-ovci (22) koji stoga dobivaju i najviše novca, a to je 344.017 kuna. Među IDS-ovim klupama sjedi i deset vijećnica. Ostale stranke u koaliciji s IDS-om broje po jednog zastupnika i time ostvaruju godišnje pravo na 14.957 kuna po vijećniku.

Zanimljivo je da IDS na županijskoj razini još uvijek u vladajućoj koaliciji s HNS-om iako su na nacionalnom nivou unutar Amsterdamske koalicije u savezu s HNS-ovim otpadnicima, odnosno strankom Glas koji predvodi Anka Mrak Taritaš i s kojom idu na predstojeće EU izbore. Koalicija predvođena SDP-om u kojoj se nalaze HSU i SDSS iz županijskog će proračuna dobiti ukupno 124.144 kuna. Najviše, odnosno 77.777 kuna ide SDP-u koji broji pet vijećnika.

Za dva HSU-ova vijećnika iz županijskog je proračuna osigurano 29.914 kuna, dok će jedna vijećnica iz redova SDSS-a dobiti 16.453 kuna. Petero HDZ-ovih vijećnika na raspolaganju ima isto kao i SDP, odnosno 77.777 kuna, dok će trojac iz Živog zida dobiti 46.367 kuna. Iznos od 47.863 kuna dobiti će zajedno dvije vijećnice i jedan vijećnik Mosta.

Sredstva namijenjena strankama iz proračuna se isplaćuju tromjesečno, a novac će biti uplaćen na žiro račune pojedinih stranaka u siječnju, travnju, srpnju i listopadu. Pravo na raspodjelu sredstava za godišnje financiranje imaju stranke s najmanje jednim izabranim vijećnikom u Skupštini, a sredstva se raspoređuju razmjerno broju članova u trenutku konstituiranja Skupštine.

Podzastupljene vijećnice

Sve stranke za svakog muškog vijećnika dobivaju jednake iznose, dok vijećnice kao podzastupljeni spol imaju i naknadu u visini od 10 posto iznosa utvrđenog za svakog pojedinog vijećnika. U županijskoj Skupštini sjedi ukupno 45 vijećnika, od toga je 18 žena. Svaki pojedini vijećnik ima pravo na 14.957 kuna, dok žene ostvaruju naknadu od 16.453 kune. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini